Introductie: wat is video comprimeren?

Comprimeer video's met Movavi Video Converter!

• Comprimeer video's in een aantal klikken
  • Geen kwaliteitsverlies
  • Gebruik voorinstellingen voor verschillende apparaten
8 109

Video comprimeren is het proces waarbij een videobestand wordt verkleind, maar het is ook een manier om het formaat van een video te veranderen. Er zijn drie belangrijke redenen waarom je een videobestand zou comprimeren.

Een videobestand neemt te veel ruimte in op je toestel. Wanneer de bestanden op je toestel zich beginnen op te stapelen, kun je ze comprimeren omdat je anders te weinig ruimte hebt voor andere zaken.

Het uploaden van videobestanden duurt te lang. Als je een video uploadt naar de cloud of overzet naar een flashdrive (of ander opslagapparaat), merk je misschien dat dit lang duurt. Door bestanden te comprimeren, gaat het uploaden en overzetten sneller.

Cloudopslag is duur. Het is bekend dat het opslaan van videobestanden in de cloud een hoop geld kost. Als je op de kleintjes let, is het opslaan van video's in de cloud geen ideale oplossing. Comprimeren is dan het overwegen waard.

Goede software voor videocompressie helpt om de bestandsgrootte van video's te beperken. Daarnaast kun je video's omzetten in een formaat waarop ze ook op een smartphone (iPhone of Android) of een pc kunnen worden afgespeeld. We bespreken een greep uit de beste online software voor videocompressie zodat je meer informatie hebt om jouw doel te bereiken.

Hoe comprimeer je een video?

We hebben al uitgelegd dat comprimeren video's kleiner maakt, zodat je ze beter kunt opslaan en uploaden. Daarnaast kun je een gangbaar formaat kiezen om de video's op te slaan of te converteren, zoals MP4 of AVI, zodat je ze op jouw apparaat kunt afspelen. Hieronder vind je meer details over hoe je videobestanden comprimeert.

Er zijn drie manieren om video's te comprimeren:

• Desktopsoftware voor videocompressie

• Online software voor videocompressie

• Mobiele software voor videocompressie

Hoe desktop video compressor software te gebruiken

Wanneer je erg veel videobestanden moet comprimeren, komen desktopapps voor videocompressie zeker van pas. Desktopsoftware is zeer veilig. Dit betekent dat je ze kunt gebruiken om vertrouwelijke bestanden te comprimeren of bewerken. Ze hebben ook meer functies dan andere soorten videocompressiesoftware. Ze vergen echter meer opslagruimte en je moet toestemming verlenen voor de installatie. Hier volgen enkele voor- en nadelen.

VOORDELEN

• Ze zijn veilig.

• Ze hebben veel functies.

NADELEN

• Er is toestemming nodig voor de installatie.

• Ze nemen ruimte in op de harde schijf.

• Sommige desktopsoftware voor video compressie kan in het begin moeilijk zijn.

We kijken naar de drie beste desktopprogramma's voor videocompressie:

Movavi Video Converter is een van de meest gebruiksvriendelijke software die je kunt kiezen. Het converteert gemakkelijk high-definition video's (HD) zodat deze op een mobieltje kunnen worden afgespeeld. Je kunt een video ook converteren om deze beter te kunnen uploaden. De software heeft talloze voorinstellingen om video's te converteren voor de meeste apparaten en websites. Mediabestanden kunnen zonder kwaliteitsverlies in verschillende bestandsformaten worden geconverteerd. De software is beschikbaar voor zowel Windows als Mac en is ook bijzonder geschikt voor het converteren van MP4-video's.

In het algemeen zijn er drie manieren om MP4 te comprimeren: je kunt de compressieverhouding van een MP4-video veranderen, de video converteren naar een lichter formaat of onnodige delen wegsnijden. Hieronder vind je heldere instructies om dit met Movavi Video Converter uit te voeren.

• Optie 1: Comprimeer MP4-bestanden door het compressiepercentage te wijzigen.

• Optie 2: Comprimeer MP4-bestanden door ze naar een kleiner bestandsformaat te converteren.

• Optie 3: Comprimeer MP4-bestanden door ze bij te snijden.

Optie 1: Comprimeer MP4-bestanden door het compressiepercentage te wijzigen.

De eerste manier om een MP4-video te comprimeren is door een hogere compressieverhouding in te stellen. Het grootste nadeel van deze methode is dat de videokwaliteit verslechtert naarmate je meer compressie toepast. We raden aan deze methode alleen te gebruiken als je een kleine reductie nodig hebt, bijvoorbeeld tot 10% van de originele grootte. Anders loop je het risico dat de video erg onscherp wordt.

Volg deze stappen om een MP4-video op deze manier te comprimeren:

1. Sleep de video naar het programmavenster.

2. Klik op het tabblad Video op MP4 en selecteer de voorinstelling MP4 H.264 - originele grootte.

3. Klik in de lijst met toegevoegde bestanden op de geschatte uitvoergrootte.

4. Stel in het pop-upvenster de gewenste uitvoergrootte in met de schuifregelaar voor bestandsgrootte.

5. Als je op Voorbeeld converteren klikt, zie je of het beeld van het uiteindelijke bestand nog goed genoeg is.

6. Klik tenslotte op Converteren. Het programma bewaart het verkleinde bestand in de map "Movavi-bibliotheek".

Optie 2: Comprimeer MP4-bestanden door ze naar een kleiner bestandsformaat te converteren.

MP4 is een van de beste bestandsformaten, maar het is niet voor elke situatie de ideale oplossing. Dus om een MP4 te verkleinen, converteer je de video naar WMV of FLV. De nadelen hiervan zijn dat dit niet voor elk bestand mogelijk is en dat je inboet op beeldkwaliteit. Als je de video op een smartphone of tablet wilt bekijken, kan het zijn dat je apparaat het nieuwe formaat niet ondersteunt.

Als je deze optie wilt proberen, lees je hier hoe je een MP4-video comprimeert via conversie.

1. Open het videobestand met Movavi Video Converter.

2. Open het tabblad Video en zoek een van de twee kleinere bestandsformaten. Dat betekent WMV of FLV (Flash Video). Beide formaten hebben een voorinstelling voor originele grootte, deze kun je het beste kiezen.

3. Klik op Converteren. Zodra het proces is voltooid, kun je het bestand in de doelmap bekijken.

Optie 3: Comprimeer MP4-bestanden door ze bij te snijden.

Deze optie is het beste voor situaties waarin je een video naar iemand wilt sturen. Door het overtollige beeldmateriaal weg te knippen of de video in verschillende delen te splitsen, kun je de video versturen via een messenger of e-mail. Je kunt ook de aftiteling van films afknippen als je ruimte op de harde schijf wilt besparen.

Volg deze stappen om het videobestand te verkleinen:

1. Voeg de video toe aan Movavi Video Converter.

2. Selecteer een uitvoerformaat en klik rechts van de video in het programma op Bewerken.

3. In het venster dat wordt geopend, plaats je een markering op de plek waar je wilt knippen. Als je zeer precies wilt knippen, zoom je in op de tijdlijn met de schuifknop voor de schaal. Wanneer de markerering precies op de goede plek staat, klik je op het schaarpictogram naast de markering.

4. Herhaal dit zo vaak als nodig. Je kunt ongewenste delen verwijderen of elk segment opslaan als een afzonderlijk videobestand. Als je een stuk wilt verwijderen, klik je op het pictogram Prullenbak ernaast. Om elk deel afzonderlijk op te slaan, selecteer je in het gedeelte 'Segmenten opslaan' de optie 'Opslaan als afzonderlijk bestand'.

5. Als alle bewerkingen klaar zijn, klik je op 'Opslaan en sluiten'. Klik tenslotte op Converteren.

Je hebt nu kennis gemaakt met drie manieren om met Movavi Video Converter MP4 te comprimeren. Deze stappen zijn geschikt voor video's van hoge en van lage resolutie. Maar wat als je video een resolutie heeft van Full HD 1080p of hoger? In dat geval kun je de MP4 verkleinen door de resolutie te verlagen (bijvoorbeeld in HD 720p). Deze optie is geschikt als je de gecomprimeerde video op een klein scherm wilt bekijken, bijvoorbeeld op een telefoon of een klein tablet. Open daarvoor de video in het programma en klik op het tabblad Video op MP4 en selecteer MP4 H.264 - HD 720p.

HandBrake is een gratis open source videotranscoder die kan worden gedownload voor Windows, Mac en Linux. Het is een post-productietool met talloze functies voor het converteren van video's in ondersteunde videoformaten naar MP4 of MKV.

VOORDELEN

• Kan nagenoeg elke video kan naar MP4 of MKV converteren.

• Geschikt om het videoformaat te wijzigen en video's bij te snijden.

• Zowel oude video's als video's van lage kwaliteit kunnen worden hersteld.

• Kan audiovolumeniveaus aanpassen.

• Kan video-ondertitels behouden.

• Kan artefacten als gevolg van interlacing verwijderen.

• Is gebruikvriendelijk dankzij een zeer eenvoudige lay-out.

• Beschikt over een livevoorbeeldfunctie.

NADELEN

• Kan verschillende videoclips niet combineren in één videoclip.

• Kan geen video verwerken zonder conversie. Dit betekent dat de video altijd wordt geconverteerd.

• Kan geen Blu-ray-, AVCHD- of dvd-disks maken.

• Het livevoorbeeld duurt slechts vier minuten.

• Geen ondersteuning voor alle videoformaten.

iMovie is gratis software voor videobewerking die beschikbaar is voor gebruikers van Mac OS. Videobewerkers noemen dit soort software een niet-lineaire editor: deze kan worden gebruikt om video's, muziek (MP3) en afbeeldingen te knippen en te bewerken zonder de oorspronkelijke bestanden te wijzigen. De ontwerpers van deze software hielden rekening met de gemiddelde gebruiker en maakten er een gebruiksvriendelijke desktop-app van. iMovie bevat gereedschappen voor het ordenen van media, het veranderen van de snelheid, het gebruiken van groenschermeffecten, kleurcorrecties, maar ook voor het inspreken van tekst en het toevoegen van een soundtrack, waardoor het een uitstekende keuze is voor videobewerking op instapniveau.

VOORDELEN

• Eenvoudige gebruikersinterface.

• Consistent uiterlijk met passende kleuren.

• Bevat uitstekende filmsjablonen.

• Biedt talloze audiotools.

• Gemakkelijk te leren.

NADELEN

• Bepaalde praktische functies zijn niet aanwezig vanwege het simplistische ontwerp.

• Geen mogelijkheden voor motion tracking.

• Geen ondersteuning voor 360-graden videobewerking.

• Geen ondersteuning voor tags.

Hoe comprimeer je een video online?

Er zijn situaties waarin je liever geen bestanden downloadt: bijvoorbeeld als er weinig opslagruimte is, als je geen machtigingen hebt om nieuwe software te installeren of als je een grote videocompressie moet uitvoeren. In deze situaties is een online tool de oplossing.

Over het algemeen hoef je bij het comprimeren van video's online alleen maar te kunnen klikken. Veel ervaring met het bewerken van video's is niet nodig. En omdat je alleen het gecomprimeerde bestand moet downloaden, bespaar je ook nog eens opslagruimte op de computer.

VOORDELEN

• Eenvoudig in het gebruik.

• Er is geen ruimte nodig op het apparaat.

• Je hoeft niets te installeren.

NADELEN

• Online software heeft over het algemeen minder functies.

• Het wordt niet aangeraden om vertrouwelijke video's online te bewerken om geen privégegevens te lekken.

De twee beste online converters die je kunt proberen zijn Online Video Converter en Clipchamp.

Als je een methode zoekt om een MP4-video gratis online naar een kleiner formaat te converteren, is dit de eerste van twee interessante opties. Online Video Converter is een gratis website voor het converteren van foto's, video's en audiobestanden. Je kunt er ook de instellingen voor de uitvoerbestanden aanpassen, zodat je MP4-bestanden online kunt comprimeren. Het grote voordeel van deze website is dat er geen advertenties op de eigenlijke pagina's staan. Ook de groottelimiet voor geüploade bestanden is enorm voor een online converter: 1 GB.

Zo comprimeer je een video met Online Video Converter:

• Ga naar de website van Online Video Converter.

• Klik op 'Add Your Media', selecteer het bestand dat je wilt verkleinen en klik op Openen. Wacht tot het bestand is geupload.

• Klik op het tandwielpictogram om de instellingen te zien. Open de vervolgkeuzelijst 'Video resolution' en selecteer een resolutie die kleiner is dan die van het originele bestand.

• Klik nu op Convert. Wacht tot de website je bestand heeft verwerkt en het bestand naar je apparaat wordt gedownload.

Clipchamp is een online videobewerkingstool met talloze mogelijkheden voor het bewerken, converteren, comprimeren en opnemen van video's. Het heeft functies zoals trimmen, combineren, spiegelen, roteren en bijsnijden, groenschermbewerker, filters en overgangen en AI voice-overs.

VOORDELEN

• Videosjablonen om video's makkelijk aan te passen voor sociale media.

• Videobewerker zonder watermerk.

• Een overzichtelijke bibliotheek met video's, audio's en GIF's.

• Het heeft een gratis basisabonnement voor het onbeperkt exporteren van video in 480p.

NADELEN

• Abonnement (vanaf USD 9/maand) is nodig om toegang te krijgen tot meer beeldmateriaal in de bibliotheek en om te exporteren in een hogere resolutie.

• Werkt het beste in de Google Chrome webbrowser.

Mobiele software voor videocompressie

Tegenwoordig gebruiken mensen hun mobieltjes voor vanalles en nog wat. Als geen pc beschikbaar is of als de internetverbinding van de pc niet werkt, kun je een mobiele videocompressor gebruiken.

VOORDELEN

• Geen desktopapps nodig

• Er is geen internetverbinding nodig.

NADELEN

• Het kan langer duren om beelden te verwerken omdat de hardware van een smartphone meestal niet zo krachtig is als die van een desktopcomputer.

Of je nu een iPhone of een Android-smartphone hebt, er is altijd wel een videocompressor beschikbaar. Hier vind je de twee beste apps:

Panda Videoverkleiner is een mobiele app voor videocompressie die beschikbaar is voor Android in de Google Playstore. Het heeft de volgende functies:

• Video's optimaliseren zodat ze passen in een e-mailtje.

• Video's comprimeren en vervangen zodat ze minder ruimte in beslag nemen.

• Video's comprimeren en splitsen, zodat ze makkelijker op sociale media kunnen worden gedeeld.

VOORDELEN

• De app is gratis.

• De app optimaliseert de opslagruimte op je toestel.

NADELEN

• Grote videobestanden kunnen niet gemakkelijk worden verwerkt.

• Langere verwerkingstijd vergeleken met desktopsoftware.

Video Komprimierer is een mobiele app voor videobewerking app die beschikbaar is voor iOS-apparaten in de App Store. De app heeft talloze functies en heeft tools om video's op je iPhone te comprimeren en bewerken.

VOORDELEN

• Er is geen internetverbinding nodig.

• De app optimaliseert de opslagruimte op je toestel.

NADELEN

• De app heeft toestemming nodig om te worden geïnstalleerd.

• Het duurt lang om grote videobestanden te verwerken.