Behöver du en Video Resizer?

Prova Movavi Video Converter!

• Blixtsnabb konvertering
  • Batchbehandling av filer - valfritt antal, valfri storlek
  • Ingen kvalitetsförlust, inte ens med 4K-videor
  • Enkel redigering och komprimering

Så här ändrar du storlek på dina videor

13 928

Ibland kan du behöva ändra storlek eller bildförhållande på videon - t.ex. om du har en HD-video i bredformat (16:9) som du vill se på iPod Classic-skärmen med bildförhållandet 4:3. Om du försöker ladda upp en video med fel bildförhållande till enheten kommer videon antingen inte att spelas upp alls eller visas felaktigt (troligen med utdragna bilder).

Du kan enkelt åtgärda problemet genom att ändra storlek på videon med Movavi Video Converter. Programmet stöder alla populära videoformat, inklusive AVI, MOV, MP4, MPEG och WMV, så du kan använda det för att ändra storlek på filmer i nästan alla format samt minska videofilstorleken om det behövs. Movavi Video Converter erbjuder massor av färdiga förinställningar för populära webbplatser och sociala nätverk, så att du kan ändra storlek på video för YouTube, Facebook och andra webbplatser.

För att börja arbeta med Movavis video resizer-app, ladda ner och installera Windows- eller Mac-versionen av programvaran på din dator.

Med Movavi Video Converter kan du konvertera din video till alla populära format och skala om den i bara 5 enkla steg:

1. Öppna Movavi Video Converter och lägg till din videofil i programmet.
  2. Välj önskat utdataformat för konvertering.
  3. Klicka på kugghjulsknappen bredvid fältet Output format.
  4. Ange upplösningen på din video och välj önskad metod för att ändra storlek.
  5. Starta konverteringen.

Låt oss titta närmare på det fjärde steget. I Movavi Video Converter hittar du massor av alternativ för att ändra upplösningen på din film: du kan använda en av fyra automatiska förinställningar, välja en av standardvideoupplösningarna eller till och med ställa in bredden och höjden på ditt klipp manuellt.

Automatiska förinställningar

Alla dessa fyra metoder bevarar de ursprungliga bildproportionerna utan förvrängning i utdataklippet.

Smart passform

Låt oss se hur det fungerar genom att ändra storlek på en 640 × 480-video, vars bildförhållande är 4:3.

1. I listan över format väljer du förinställningen med önskad upplösning. Låt oss till exempel välja 1280 × 720 (ett bildförhållande på 16:9). I fönstret Settings väljer du sedan Smart fit i listan Frame size.

2. Låt oss nu föreställa oss att vi har två rektanglar: storleken på den första matchar bredden och höjden på originalvideon, och dimensionerna på den andra matchar bredden och höjden på den valda förinställningen. Programmet överlagrar en rektangel med den andra och ändrar bredden och höjden på 640 × 480-ramen och placerar den inuti den andra.

Storleken på utdatavideon beräknas som storleken på den största möjliga rektangel som ryms inom 1280 bredd och 720 höjd och behåller originalvideons bildförhållande. I det här fallet blir utdatastorleken 960 × 720.

Som du kan se är bildförhållandet för den utmatade videon fortfarande 4:3. När du spelar upp det resulterande klippet ser du att bilden ser exakt likadan ut som originalet, utan sträckning eller svarta fält runt klippet.

Up to size

Storleksberäkningen är exakt densamma som för verktyget Smart fit, men med den här metoden kan du inte förstora den ursprungliga bildstorleken. Om du försöker ställa in en högre upplösning kommer den resulterande videon fortfarande att ha samma storlek som originalet. "Men hur kan det hjälpa mig att bearbeta video?" kanske du frågar dig. Tänk dig att du har ett antal videoklipp, alla med olika upplösningar, och att du behöver sätta en gräns för deras bredd och höjd under konverteringsprocessen. Tänk dig till exempel att du konverterar video för en mobil enhet med en skärm på 800 × 600 och att du har tre klipp: 640 × 480, 800 × 600 och 1920 × 1080. Om du manuellt anger utdataupplösningen 800 × 600 eller använder Smart fit kommer alla tre klippen att ändra storlek - upplösningen för de två första klippen kommer att förstoras och för det tredje kommer den att förminskas. För videoklipp på 640 × 480 och 800 × 600 är dock denna typ av storleksändring meningslös av två skäl:

1. Dessa klipp kan visas korrekt på din enhet i sin nuvarande storlek.
  2. Att öka videoupplösningen under konverteringsprocessen ökar bara storleken på videon i onödan utan att förbättra kvaliteten.

I det här fallet behöver du alltså bara skala ner en video som är för stor för din enhets upplösning - och det är här Up to size kan hjälpa dig!

½ av originalstorlek och ¼ av originalstorlek

När du väljer dessa alternativ minskar du helt enkelt den ursprungliga bredden och höjden på din video med en faktor på två eller fyra.

Manuell justering och standardlösningar

Om du behöver ändra bildproportionerna i din video kan du enkelt ställa in en ny storlek manuellt. Välj Custom i listan Frame size och ange önskade värden i pixlar i fälten Width och Height. Du kan också välja en av standardvideoupplösningarna från samma lista.

Om du ändrar proportionerna i en bild kan det leda till problem som oönskad sträckning av videon, pixeleringseffekt eller oönskade svarta fält runt ramen (den så kallade "frimärkseffekten"). För att undvika dessa problem, ställ in rätt storleksändringsmetod och storleksändringskvalitetsparametrar i fönstret Settings.

Metoder för att ändra storlek

Låt oss nu gå igenom de tillgängliga storleksändringsmetoderna: Stretch, Letter box, Crop, och Auto (se bilden nedan).

• Stretch - den ursprungliga videobilden sträcks ut (eller förminskas) till den angivna bildstorleken (bredd och höjd).
  • Letter box - den ursprungliga videoramen placeras inom utdataramen. Bildförhållandet förblir detsamma, och det fria utrymmet mellan ingångs- och utgångsrutorna visas som svarta staplar. Denna metod är inställd som standard i Movavi Video Converter.
  • Crop - den ursprungliga videoramen placeras inom utdataramen. Bildförhållandet förblir detsamma, och de delar av ingångsramen som går utöver utmatningsramens storlek skärs av.
  • Auto - en kompromiss mellan Stretch och Crop. Programmet kommer samtidigt att beskära och sträcka din video för att uppfylla den önskade storleken.

Ändra storlek på kvalitet

Fyra alternativ är tillgängliga för att ändra storlek på kvalitet: Low (Draft), Good (Fast), High (Medium) och Best (Slow). Bilden nedan visar skillnaderna mellan det första och det sista av dessa alternativ.

• Low (Draft) - det här läget använder interpolationsmetoden närmaste granne. Det fungerar ganska snabbt, men kvaliteten på utdatavideon återspeglas i hastigheten. När du ökar bildstorleken kommer det sannolikt att finnas synliga pixeleringseffekter.
  • Good (Fast) och High (Medium) - båda dessa lägen använder bilinjär interpolering. De arbetar lite långsammare men ger en bättre videokvalitet än utkastläget. Pixelering syns fortfarande vid större bildstorlekar, men i allmänhet ser bilden jämnare ut. Good arbetar lite snabbare än High och ger en något lägre bildkvalitet (vilket framgår av deras namn), men i verkligheten är skillnaden nästan omärkbar. Du kommer sannolikt bara att se en skillnad om du ändrar upplösningen avsevärt. Standardläget i Movavi Video Converter är Good eftersom det ger en bra balans mellan hastighet och kvalitet.
  • Best (Slow) - använder bikubisk interpolering. Denna process fungerar mycket långsammare, men kvaliteten på utdatavideon är högre. När du ökar bildstorleken blir bilden utjämnad och det blir ingen pixelering. När du minskar bildstorleken med den här metoden är det dessutom mycket mindre sannolikt att moiré-mönster och andra oönskade effekter uppstår än för de andra tre metoderna, vilket kan göra att tunna linjer på din video ser trasiga ut och har en oregelbunden tjocklek; Bästa kvalitet bibehåller integriteten hos de tunna linjerna.

Nu vet du vilka storleksändringstyper som finns tillgängliga i Movavi Video Converter och kan välja den som passar dig bäst. Att ändra storlek på video är verkligen enkelt - ladda ner programmet nu och prova själv!

Vanliga frågor

Hur ändrar jag storlek på en MP4-video?

Om du vill beskära dina videor kan du överväga att använda Movavi Video Converter. Det tar bara några enkla steg.

1. Ladda ner programvaran för ditt operativsystem:
    Ladda ner Movavi Video Converter för Windows
    Ladda ner Movavi Video Converter för Mac
  2. Installera och kör video resizer.
  3. Ladda upp dina MP4-videor: klicka på Add Media, sedan Add video, hitta dina filer och klicka på Open.
  4. Klicka på kugghjulsikonen längst ner. Välj den upplösning du behöver i rullgardinsmenyn Frame size eller välj Custom... och ange nya värden för bredd och höjd till höger. Klicka på OK.
  5. Klicka på Convert. Programmet kommer att ändra storlek på MP4-filerna och automatiskt öppna mappen som innehåller dem.

Hur ändrar man bildbredd och bildhöjd i videofiler?

Movavi Video Converter kan hjälpa dig! Du kan ändra storlek på videor hur du vill - följ bara den här enkla guiden.

Hämta appen för ditt operativsystem (Windows eller Mac), installera och starta den. Dra dina filer till programfönstret. Klicka sedan på kugghjulsikonen längst ner och välj önskad upplösning från rullgardinsmenyn Frame size. Om du väljer Custom... kan du ange önskad upplösning manuellt. Klicka på Convert så är du klar på nolltid!

Hur ändrar jag storlek på en video för Instagram?

För att ändra storlek på en video för Instagram måste du ändra bildförhållandet till lämplig storlek för den plats där du vill publicera den. För Stories ska förhållandet vara 9:16. Om du vill lägga till en video i ditt flöde finns det tre sätt att ändra storlek på den: 1:1 för en vanlig kvadrat, 4:5 för ett porträtt eller 16:9 för ett landskap. Vertikala IGTV-videor bör ha ett bildförhållande mellan 4:5 och 9:16, och för horisontella inverterar du bara siffrorna: från 16:9 till 5:4. Med den här kunskapen kan du välja lämpligt bildförhållande så att dina prenumeranter inte missar några detaljer.