Hur man konverterar VHS till DVD & VHS till digital

Använd Movavi Video Editor!

1. Anslut din videoinspelningsenhet.

2. Sätt i VHS-kassetten.

3. Ställ in inställningar för VHS-inspelning i Movavi Video Editor.

4. Starta VHS-konverteringen.

Genom att klicka på nedladdningsknappen laddar du ner en gratis version av programmet.*

12 090

Kanske är det din bröllopsvideo eller dina hemmafilmer, ditt första framträdande på en scen eller dina försök att göra en egen Star Wars-film i ditt skjul. Vad det än är, om det finns på ett VHS-band och du har en dator så är det enkelt att göra VHS digitalt och konvertera en kassett till digital video som du kan redigera, dela eller bara titta på för att väcka minnen till liv.

Med Movavi Video Editor kan du spela in video från dina VHS-band och redigera dina inspelningar. Kolla in Movavis programvara genom att besöka länken nedan.

Movavi Video Editor

Hur man omvandlar VHS till digitalt material

För att göra VHS digitalt behöver du tre saker: en dator med programvara för videoinspelning, en videoinspelningsenhet som t.ex. ett TV-mottagarkort, ett videoinspelningskort eller en extern USB-videoinspelningsenhet, och en VHS-spelare som t.ex. en videobandspelare.

I den här artikeln får du veta hur du bäst spelar in på din PC, hur du digitaliserar VHS-band, vilken maskinvara och programvara du behöver för att överföra video till din enhet och vilken VHS-to-PC-programvara du bör prova i Windows 10.

Här är vad du behöver:

En enhet för videoinspelning

Det finns många olika alternativ, inklusive interna enheter som sitter i datorn och externa enheter som ansluts till datorns USB-port. Olika tillverkare kallar dem olika saker, men du hittar vanligtvis ordet "capture" eller "converter" i namnet.

En videobandspelare eller en kamera som spelar upp VHS-band

Du kommer att använda denna för att spela upp de videoband som du vill digitalisera.

De rätta kablarna

Detta beror på vilka portar du har på din VHS-digitalkonverterare. De två vanligaste utgångskontakterna på baksidan av en videobandspelare är S-Video, som endast är video, och RCA, som har tre kontakter: en för video och två för ljud.[1] Du måste sedan ansluta dessa kablar till din VHS-konverterare. Om den har samma kontakter som din videobandspelare, bra! Om inte, kan du behöva en RCA-kabel som har de tre RCA-kontakterna i ena änden men en 3,5 mm ljudkontakt i den andra.

Programvara för konvertering från VHS till digital

För att konvertera från videobandspelare till digitalt behöver du ett bra VHS-program. Vi gillar Movavis VHS Converter, som är perfekt för att konvertera VHS till digitalt, lösa vanliga problem och se till att överföringen och den digitala kopian blir så bra som möjligt.

Avancerad videoredigering på budget

VSDC Pro
Bestseller

En uppsättning verktyg för videoredigering

Movavi Video Editor

VHS till digital omvandlare och professionell redigeringsprogramvara

Adobe® Premiere® Pro

För att säkerställa att du endast får verifierad information gör vi följande:

• Movavi Content Team has tested all the products covered in this article.

• When testing products, we compare all key parameters, including merging video clips, changing video speed, recording voice-overs, creating slideshows, and other significant features.

Hur man konverterar VHS till digital

Att konvertera VHS till digitalt är enkelt. För att göra VHS digitalt måste du först göra två saker: ansluta din VHS-konverterare till din dator och ansluta din VHS-konverterare till din videobandspelare. Ladda ner Movavi Video Editor och följ stegen nedan.

Steg 1. Anslut din videoinspelningsenhet

För USB-videokassettkonverterare är det bara att ansluta konverteraren till en ledig USB-port; om du vill konvertera en kassett till digital med hjälp av en TV-tuner eller ett frame grabber-kort måste du öppna datorn och installera enheten i en ledig expansionsplats.

För att konvertera VHS till digitalt måste den programvara du använder ha speciella drivrutiner. Drivrutiner är små bitar av programvara som talar om för Windows hur man ansluter till och spelar in video från en VHS till digital-omvandlare. Drivrutinerna följer ofta med din VHS till digital-programvara, men det är värt att kolla tillverkarens webbplats för att se om det finns mer uppdaterade versioner.

Steg 2. Anslut din videobandspelare

För VHS-to-PC-omvandlare är det en liknande process. För att ansluta din videobandspelare digitalt behöver du använda en RCA-kabel eller S-Video-kabel: den första överför ljud och video, men den andra överför bara video så du behöver fortfarande RCA-kontakter för vänster och höger stereoljudspår. För att ansluta RCA-kontakter till ljudkortet på en PC som en Windows 10 PC, skaffa en kabel med RCA-kontakter i ena änden och en 3,5 mm ljudkabel i den andra. Kabeln ska gå rakt in i PC-ljudkortets Line In-port; RCA-kontakterna går in i Line Out på videobandspelaren.

RCA-kontakterna är färgkodade. De röda och vita är de vänstra och högra ljudkanalerna, den gula är för video. Om du använder en S-Video-kabel för högre kvalitet ska du låta den gula RCA-kontakten vara urkopplad och sätta i S-Video-kabeln i S-Video-kontakterna på videobandspelaren och VHS till digital-kontakten.

Steg 3. Sätt i VHS-kassetten

Slutligen slår du på datorn (och om din inspelningsenhet är en extern enhet med strömförsörjning, slår du även på VHS-konverteraren) och väntar på meddelandet om att Windows har hittat din maskinvara. Nu kan du sätta i det första av de videoband som du vill digitalisera och ägna dig åt ditt VHS-inspelningsprogram.

Om du redan har VHS-to-PC-programvara är det bra. Om inte och du vill konvertera VHS till digitalt med gratis programvara, föreslår vi Movavi VHS Converter: den är verkligen enkel att använda men ger resultat av riktigt hög kvalitet.

Steg 4. Installera Movavi VHS-konverteraren

När du behöver ändra VHS till PC hjälper konverteraren från Movavi dig. Hämta Movavi Video Editor, kör installationsprogrammet och följ instruktionerna på skärmen. Öppna nu appen och klicka på Spela in video. Detta gör att du kan spela in video från vilken källa som helst: inte bara videobandspelare utan även kameror, webbkameror och andra enheter.

Steg 5. Ställ in dina inställningar för VHS-inspelning

Nu måste du tala om för ditt videoinspelningsprogram vilken maskinvara som ska användas. I de flesta fall när du konverterar VHS till PC hittar programvaran rätt enheter automatiskt, men om den inte gör det kan du göra det manuellt:

Enhet för videoinspelning: Detta är din TV-tuner, inspelningskort eller USB-inspelningsenhet.

Enhet för ljudinspelning: Troligtvis datorns ljudkort, såvida du inte får ljudet från en annan källa.

Spara filer till: Detta är den mapp där du vill att dina inspelade videor ska sparas.

Steg 6. Starta VHS-konverteringen

Det är dags att rippa videon till din dator. Oroa dig inte, det är inte så svårt som det låter. Klicka bara på knappen Starta inspelning och tryck sedan på play på videobandspelaren. När du vill stoppa klickar du bara på Stop Capture. Nu kan du gratulera! Du har konverterat din första videokassett till digital. Den lagras automatiskt i den mapp du angav. Så här konverterar du VHS till digitalt i Windows eller Mac.

Steg 7. Redigera, dela och lagra dina videor

Movavi Video Editor gör det enkelt att redigera och förbättra dina gamla analoga videofilmer. Du kan förbättra videokvaliteten, lägga till specialeffekter, ge dem nya ljudspår, lägga till titlar, snabba upp och sakta ner dem och mycket mer. Därefter kan du exportera videon i valfritt format: MP4 är oftast bäst, eftersom det är kompatibelt med nästan alla typer av enheter och tjänster. När du har gjort det kan du enkelt ladda upp din video och dela den på webbplatser som YouTube eller Vimeo.

För att lagra de videor som du har konverterat från VHS till digitalt, spara dem på din hårddisk / SSD eller på en extern enhet. Det är alltid en bra idé att ha flera kopior, särskilt om videon har ett viktigt affektionsvärde. Vi gör säkerhetskopior av våra videor på externa USB-minnen och via molnlagring online: du kanske vill göra samma sak på iCloud Drive, Dropbox, Google Drive eller OneDrive.

Sammanfattning

Med rätt hård- och mjukvara är det enkelt att digitalisera gamla VHS videoband och sedan redigera, lagra eller dela dem med andra. Movavi Video Editor tar dig igenom hela processen, ansluter din videobandspelare till ett digitalt inspelningskort eller en digital enhet, konverterar VHS-videon till digital och gör det även möjligt för dig att lägga till specialeffekter.

Det är värt att notera att oavsett hur bra videoinspelningen är så är VHS inte ett särskilt högupplöst format; dess upplösning är inte lika bra som 720p HD, för att inte tala om Full HD eller 4K. Det betyder att du inte behöver lägga en förmögenhet på ett mycket kraftfullt videoinspelningskort som kan hantera massivt högupplöst video: den kvalitet du får kommer alltid bara att vara lika bra som det som finns på det ursprungliga VHS-bandet (även om appar som Movavi Video Editor kan hjälpa dig att göra det tydligare).

Movavi Video Editor

Skapa fantastiska videor enkelt

*Gratisversionen av Movavi Video Editor kan ha följande begränsningar beroende på build: vattenstämpel på exporterade klipp 60 sekunders video, halva ljudlängdsgränsen och/eller några avancerade funktioner är inte tillgängliga när du exporterar videor.

Vanliga frågor och svar

Hur kan jag konvertera VHS till digitalt utan videobandspelare?

Ingen videobandspelare? Inga problem: allt du behöver är en videokamera som använder VHS-band. Du kan ansluta den till samma videoinspelningsenhet som vi har beskrivit i den här artikeln, så att du kan förvandla VHS-originalet till digital video som du sedan kan redigera, lagra, bränna på DVD eller dela.

Vilket är det bästa formatet för att konvertera VHS till digitalt format?

Det beror på vad du vill göra med videon. För de allra flesta är MPEG-4 (MP4) med H.264-komprimering det bästa videofilformatet för att göra om VHS till digital video. Det är det format som används av stora videosajter som YouTube och iTunes, och det levererar mycket hög kvalitet utan att ta upp för mycket utrymme (även om videofiler i alla format fortfarande är ganska stora, så om du ska digitalisera många videoband se till att du har gott om digitalt lagringsutrymme!)[2].

De två andra vanliga formaten är Microsofts AVI/WMV och Apples MOV. De konkurrerande formaten har fallit i onåd eftersom de visserligen erbjuder hög kvalitet, men inte har den smarta komprimeringen H.264 och MPEG-4, vilket gör att deras filer blir väldigt stora.

Det finns massor av andra videoformat men det är bäst att undvika dem om du inte har en mycket specifik anledning att använda dem, t.ex. för att du vill använda din video på en ganska gammal enhet som inte känner till mer moderna videoformat.

Vilken är den bästa VHS till DVD-omvandlaren att köpa?

Vi tycker att Movavi Video Editor är den bästa VHS digitala konverteraren att köpa. Som du kan se i stegen ovan är den verkligen lätt att använda och innehåller alla funktioner du behöver - och eftersom den är en videoredigerare såväl som en VHS till digital omvandlare kan du redigera VHS-materialet, förbättra dess utseende och till och med lägga till titlar och effekter.