Hur konverterar WMA till MP3 på Windows & Mac [3 Easy Ways]

Använd Movavi Video Converter:

1. Ladda ner och installera programvaran.

2. Lägg till dina filer i programmet.

3. Välj MP3 som utdataformat.

4. Börja konvertera WMA till MP3.

5 528

WMA-formatet stöds vanligtvis inte av bärbara enheter och mediaspelare. Så om du inte kan öppna din ljudfil kan du konvertera WMA till MP3 - ett format som stöds av nästan alla enheter och spelare. Ytterligare en fördel med att konvertera WMA till MP3 är att MP3-filer kan vara något mindre än WMA-filer, vilket sparar mycket utrymme på din mediaspelare eller hårddisk.

Det finns olika sätt att konvertera WMA till MP3. Du kan konvertera WMA till MP3 online med hjälp av verktyget högst upp på den här sidan. Alternativt kan du använda ett konverteringsprogram. Här får du lära dig hur du konverterar filer med hjälp av två program: Movavi Video Converter och VLC WMA converter. Du hittar också en jämförelsetabell mellan WMA och MP3 och FAQ-avsnittet.

Sätt #1. Hur man konverterar WMA till MP3 med Movavis omvandlare.

För att ändra formatet på din ljudfil behöver du bara rätt typ av WMA-till-MP3-omvandlare - som Movavi Video Converter för Windows och Mac. Denna programvara stöder ljudkonvertering mellan nästan alla kända mediefiler. Du kan också konvertera WMA till MP3 och vice versa eller extrahera ljudspår från dina favoritfilmer - och mycket mer.

Ladda ner och installera Movavi Video Converter och kolla in den här steg-för-steg-guiden om hur du konverterar WMA till MP3-filer.

Steg 1. Installera programvaran

Klicka på en av nedladdningsknapparna för WMA-till-MP3-omvandlare ovan.

När du har laddat ner programvarans distributionspaket öppnar du det för att köra installationsprogrammet och följer instruktionerna. När installationen är klar öppnas programmet automatiskt om du inte har angett något annat.

Steg 2. Lägg till dina filer för att batchkonvertera WMA till MP3

Klicka på Lägg till media i det övre vänstra hörnet av programgränssnittet, sedan Lägg till ljud och välj de filer du vill konvertera från WMA till MP3. Tack vare stödet för batchkonvertering i Movavi-programvaran är det enkelt att transkoda dina favoritartisters hela diskografi i ett pass!

Steg 3. Välj MP3 som utdatafilformat

Öppna fliken Ljud och expandera gruppen MP3. Välj förinställningen med den bithastighet du vill ha, men tänk på att en högre bithastighet innebär en större utdatafil. Om du är osäker på vilken bithastighet du ska välja kan du välja MP3 - 256 kbps, som ger rimligt bra kvalitet och genomsnittlig filstorlek.

Om du vill kan du ändra ljudparametrarna genom att klicka på kugghjulsikonen och justera samplingsfrekvens, bitrate osv.

Steg 4. Ange destinationsmappen och börja konvertera dina WMA-filer till MP3-filer

Som standard placeras utdatafilerna i mappen Movavi Library, men du kan ange en annan mapp genom att klicka på knappen Spara till. När du har ställt in förinställningen och utdatamappen klickar du på Konvertera.

När jobbet är klart öppnas mappen med de konverterade filerna automatiskt. Det är allt som behövs! Nu kan du spela upp dem eller överföra dem till din inkopplade multimediaenhet direkt.

Härligt! Nu vet du hur du konverterar WMA-filer till MP3 på Mac och Windows. Med testversionen av Movavi Video Converter kan du konvertera WMA till MP3 helt gratis. Med programmet kan du också ändra formatet på de flesta andra ljud-, video- och bildfiler på några sekunder samt utföra grundläggande redigering.

Sätt #2. Hur man konverterar WMA till MP3 med VLC

MP3 är världens mest använda och välkända ljudcodec, så att kunna konvertera WMA till MP3 gratis är viktigt för alla som vill flytta ljudfiler mellan olika operativsystem. VLC är ett verktyg som hjälper dig att växla mellan filformat gratis. Programmet låter dig spela upp och konvertera mediefiler. Du kan använda VLC för att konvertera flera filer till MP3 samtidigt.

Är du redo att använda VLC för att konvertera WMA till MP3? Läs en snabb sjustegsprocess för att använda VLC:s "till MP3"-konverterare, så att du enkelt kan komma åt dina ljudfiler när du byter mellan olika enheter.

Så här konverterar du WMA till MP3 med VLC:

Steg 1. Ladda ner och installera gratis WMA till MP3-omvandlare

Om du inte redan har laddat ner VLC audio converter, besök VLC:s officiella hemsida och klicka på nedladdningslänken för det aktuella operativsystemet. Du kan antingen välja ikonen under den orangefärgade knappen Ladda ner VLC (som Android-roboten, Mac OS X-symbolen, Windows-fönsterramen etc.) eller klicka på nedåtpilen för en mer robust rullgardinslista över operativsystem att välja mellan.

Ladda ner VLC

Steg 2. Öppna VLC, klicka på Media i toppmenyn och välj Konvertera / Spara

När du har öppnat mediaspelaren klickar du på Media längst upp till vänster i menyn. I rullgardinsmenyn klickar du på Konvertera / Spara längst ner. Observera att om du vill upprepa den här processen i framtiden hjälper snabbtangenten Ctrl + R dig att utelämna detta steg.

Steg 3. Lägg till den eller de WMA-filer som du vill konvertera till MP3

I fönstret Konvertera/Spara klickar du på knappen + Lägg till på höger sida. Då visas din dators filkatalog. Leta upp den eller de WMA-filer som du vill konvertera till MP3, markera så många du vill och klicka på Öppna för att flytta filerna till mediaspelaren.

Steg 4. Klicka på knappen Konvertera / Spara

Nu kommer du att kunna se namnet på dina WMA-filer i fönstret. När du har lagt till alla filer som du vill konvertera klickar du på Konvertera / Spara längst ner i fönstret för att gå vidare till nästa steg.

Steg 5. Justera profilinställningarna till Audio - MP3

I mitten av det aktuella fönstret bör du se alternativknappen Konvertera automatiskt ifylld (välj den om den inte är det). Sedan ser du Profil-sektionen i mitten av fönstret - klicka på rullgardinsmenyn bredvid den och välj Audio - MP3.

Om du vill konvertera din WMA till andra ljudcodecs kan du upprepa hela processen fram till denna punkt och helt enkelt ändra utdata i profilavsnittet.

Steg 6. Klicka på Bläddra för att välja din nedladdningsdestination

Innan du kan starta konverteringsprocessen måste du välja vart du vill att dina nyproducerade MP3-filer ska laddas ner. Om du föredrar att organisera dem senare kan du bara låta dem hämtas till standardmappen eller till skrivbordet, eller så kan du skapa en ny mapp och skicka dem alla dit.

Steg 7. Klicka på Start

Det sista steget för att konvertera WMA till MP3 med VLC är att helt enkelt klicka på Start.

Hur lång tid det tar att konvertera WMA till MP3 med VLC beror på filstorleken och hur många WMA-filer du försöker ändra, men det bör inte ta mer än ett par minuter. Du kan följa nedladdningen i VLC Media Player (den blå stapeln visar hur nära du är att slutföra nedladdningen).

Det är allt du behöver för att konvertera till MP3 med VLC!

Sätt #3. Hur man konverterar WMA till MP3 online gratis

Steg 1. Lägg till WMA-filen i online WMA till MP3-omvandlaren

Öppna online-videokonverterarens sida och klicka på knappen Add Your Media och välj filen för konvertering.

Gå till Movavis onlinekonverterare

Steg 2. Välj format och starta konverteringen

MP3-formatet är valt som standard, men du kan ändra det om det behövs. Klicka på Konvertera och vänta tills konverteringsprocessen är klar.

Klicka slutligen på knappen Download för att spara den ändrade filen.

Jämförelse mellan VLC, Movavi Video Converter och onlinekonverteraren

Modernt användargränssnitt som gör det enkelt för alla att konvertera och ändra sina filer

Konvertering av batch

Här är vad Movavi Content Team gör för att tillhandahålla dig endast verifierad information:

• När vi väljer produkter att inkludera i våra recensioner undersöker vi både efterfrågan och popularitet.

• Alla produkter som behandlas i den här artikeln har testats av vårt team.

• Vid testning jämför vi nyckelkarakteristika, inklusive stödda in- och utdataformat, kvalitetsförlust vid konvertering och andra viktiga funktioner.

• Vi går igenom användarrecensioner från populära recensionsplattformar och använder informationen när vi skriver våra produktrecensioner.

• Vi samlar in feedback från användare och analyserar deras åsikter om Movavi-programvara samt produkter från andra företag.

Så vilket av de tre konverteringsverktygen ska man välja? Det beror på dina behov.

• Movavi Video Converter. Det är ett utmärkt verktyg för snabb och enkel konvertering. Vi rekommenderar det här alternativet om du vill konvertera stora filer eller bearbeta flera ljudspår samtidigt. Med appen kan du också redigera videor och förhandsgranska resultatet av komprimeringen.

• VLC. Den är lite svårare att använda eftersom den inte är utformad specifikt för konvertering. Bearbetningshastigheten är inte särskilt hög. Men VLC gör ett bra jobb, med tanke på att det är en gratisapp. Om du letar efter ett multifunktionellt program som låter dig konvertera och spela upp mediefiler är VLC ett bra val.

• Online. Onlinekonverteraren som du kan se högst upp på den här sidan är ett bra alternativ om du behöver konvertera en liten fil. Verktyget har inga redigeringsfunktioner, men det är ett smidigt sätt att snabbt konvertera en enda ljudfil.

WMA vs. MP3: En jämförelse

WMA (kort för "Windows Media Audio") är ett ljudfilformat som utvecklats och ägs av Microsoft. Antalet enheter som stöder detta format är mycket begränsat. Å andra sidan är MP3 (även känt som "MPEG-1 Audio Layer III" eller "MPEG-2 Audio Layer III") en industristandard som erkänns praktiskt taget överallt, på nästan alla enheter, plattformar och system. Tekniskt sett är de två formaten ganska lika eftersom båda använder förlustkomprimering för att eliminera icke-nödvändiga databitar för att minska den slutliga filstorleken. Se tabellen nedan för en mer detaljerad jämförelse av formaten - MP3 vs. WMA.

Jämförelseparameter

WMA

MP3

Filtillägg

.wma

.mp3

Filstorlek

Relativt liten

Relativt liten

Ljudkodek

Windows Media Audio

MPEG-1 / MPEG-2 Ljudskikt III

Med stöd av

Windows-baserade enheter

Windows, Mac, Linux; nästan alla enheter och program

Vanliga frågor

🤔 Vad är en .wma-fil?

Det är en ljudfil i WMA-format. WMA (Windows Media Audio) är ett ljudformat som utvecklats av Microsoft som en del av Windows Media-ramverket. ".wma" är det filnamnstillägg som WMA-filer lagras i.

🍏 Hur konverterar jag WMA till MP3 på Mac?

Använd en WMA-till-MP3-omvandlare för Mac, till exempel Movavi Video Converter.

Ladda ner Movavi Video Converter för Mac

1. Installera appen.

2. Dra och släpp dina WMA-filer i programfönstret.

3. Klicka på fliken Ljud nedan och välj MP3 som utdataformat.

4. Klicka på knappen Konvertera för att konvertera WMA-filerna till MP3 på din Mac.

🏆 Är WMA bättre än MP3?

Jämfört med MP3 har WMA-filer enligt uppgift bättre ljudkvalitet - men bara vid låga bitrates. I övrigt har WMA-formatet inga märkbara fördelar jämfört med MP3. Kom ihåg att du alltid kan ändra WMA till MP3 med hjälp av en mediekonverteringsapp.

🔁 Kan VLC konvertera WMA till MP3?

Ja, VLC-mediaspelaren kan användas som en gratis WMA-till-MP3-omvandlare. Gör så här för att konvertera WMA till MP3 gratis med den här appen.

1. Kör VLC, välj Media och sedan Konvertera/Spara.

2. Klicka på Lägg till och bläddra efter WMA-filerna för konvertering.

3. Klicka på Konvertera / spara nedan.

4. I en annan dialogruta väljer du Konvertera och väljer Audio - MP3 i listrutan Profil.

5. Ange ett namn för MP3-filen och klicka på Start för att starta konverteringsprocessen.

🗜️ Är WMA-filer komprimerade?

Ja, WMA-formatet använder ett komprimeringssystem med förlust.

▶️ Spelar VLC WMA?

Ja, VLC kan spela upp WMA-filer. VLC Media Player kan spela upp allt från filer och skivor till videospel och webbkameraströmmar. Den låter också användare titta på ett stort utbud av videofiler och ljudfiler - ett utbud som konkurrerar med de bästa mediaspelarna som finns tillgängliga idag.

📦 Kan VLC konvertera WMA till MP3 i batch?

Nej, du kan inte använda VLC för att konvertera WMA till MP3 i batchform, vilket är ett problem om du försöker flytta ett gäng filer från en Windows-enhet till ett annat operativsystem (som iOS eller macOS).

Om du vill konvertera till MP3 via VLC i batch är det bättre att använda Movavi Video Converter. Så här gör du i 5 steg:

1. I konverteringsverktyget klickar du på Lägg till media och väljer Lägg till ljud.

2. Lägg till alla WMA-filer du vill ha direkt i konverteraren.

3. På fliken Ljud väljer du filformatet MP3.

4. Klicka på Konvertera i toppmenyn.

5. Vänta tills konverteringen är klar (det ska gå snabbt).

📂 Hur öppnar jag en WMA-fil?

Även om WMA-filer inte är lika flexibla och vanliga som MP3-filer, är de fortfarande relativt enkla att öppna med programvara från tredje part. Här är fem mediaspelare som utan problem kan öppna WMA-filer för din lyssning:

• WMA musikspelare

• VLC Media Player eller VLC-appen

• Orb

• Winamp

• KMPlayer