Zo kun je een streaming video opnemen

1. Download de desktop video recorder.
2. Bepaal de opname-instellingen.
3. Neem de video op.
4. Sla de video op of deel deze.

11 887

Wil je een belangrijke online meeting of je eigen streaming video’s op een overzichtelijke manier bewaren om later nog eens terug te kijken? Met verschillende programma’s kun je een streaming video opnemen. Wij selecteerden de 13 beste programma’s om eenvoudig, gratis en op ieder apparaat een streaming video te downloaden. Kies de meest geschikte app voor jou en je kunt meteen een stream downloaden.

Programma

OS

Meest geschikt voor

Downloaden

Windows, macOS

Uitgebreide opname- en bewerkings­mogelijkheden

Windows, macOS en Linux

Langere opnames

Windows, macOS, Chrome en iOS

Opnemen van online meetings en webinars

Meer weergeven

Beste desktopprogramma’s waarmee je een stream kunt downloaden

Movavi Screen Recorder

Met de Movavi Screen Recorder kun je heel eenvoudig een livestream opnemen. Je kunt de volledige streaming video opnemen of alleen geselecteerde fragmenten downloaden.

Dankzij de timer hoef je niet meer achter de computer te wachten tot de livestream begint en eindigt. De opname start en stopt automatisch, zelfs als je meerdere streams tegelijkertijd opneemt. Wil je muisbewegingen opnemen, schermopnames toevoegen of je webcam? Ook dat kan, net zoals het bewerken van je video’s en het converteren naar vrijwel elk bestaand bestandsformaat.

Voordelen:

• Gebruiksvriendelijke interface

• Uitgebreide opnamemogelijkheden

• Opties om video’s te bewerken

• Timer

• Mogelijk om audio en video apart of tegelijkertijd op te nemen

• Mogelijk om te converteren naar een ander bestandstype

Nadelen:

• De software kan op een oudere pc meer ruimte innemen

ScreenRec

Met de app van ScreenRec kun je makkelijk en snel een schermopname maken. Ook als je de activiteiten op je beeldscherm langere tijd wilt opnemen, zoals bij een livestream of een webinar. Je kunt opmerkingen toevoegen en belangrijke informatie uitlichten met behulp van pijltjes en vormen. Nog een handige feature is dat je kunt zien wie je video heeft bekeken, hoe lang en wanneer.

ScreenRec

Voordelen:

• Gebruiksvriendelijke interface

• De app neemt weinig ruimte in beslag

• Je kunt zien hoe je video wordt bekeken

Nadelen:

• Je moet een account aanmaken

CloudApp

CloudApp is hele gebruiksvriendelijke freeware die je op bijna elk besturingssysteem kunt gebruiken. Je kunt een streaming video downloaden om deze op een later moment terug te kijken. Opmerkingen aan je video’s toevoegen gaat heel makkelijk en video’s of afbeeldingen delen doe je met een simpele url. Met de sneltoetsen heb je de opname in een mum van tijd gestart. Nog een leuke feature is dat je fragmenten kunt selecteren om er een GIF van te maken.

CloudApp

Voordelen:

• Gebruiksvriendelijke interface

• Beschikbaar voor pc, iOS en browser

• Mogelijk om een GIF te maken

Nadelen:

• Beperkte bewerkingsmogelijkheden

OBS Studio

Met de open source software van OBS Studio maak je snel en makkelijk video-opnames van hoge kwaliteit. Zo kun je je webcam opnemen, afbeeldingen toevoegen, verschillende scènes creëren en handmatig de instellingen aanpassen. Het programma bevat ook een krachtige audiomixer, waarmee je via verschillende audiokanalen geluid kunt opnemen en bewerken. Denk bijvoorbeeld aan het onderdrukken van achtergrondgeluid of het aanpassen van het aantal dB.

OBS Studio

Voordelen:

• Uitgebreide opnamemogelijkheden

• Uitgebreide bewerkingsmogelijkheden voor video en audio

Nadelen:

• Minder geschikt voor de beginnende of incidentele gebruiker

VLC

Ook bij VLC gaat het om zogenaamde open source software. Dat betekent dus ook dat je VLC op vrijwel alle apparaten kunt gebruiken. Van een Windows-pc tot een Mac of een smartphone. De lay-out ziet er misschien minder gelikt uit dan die van de andere programma’s, maar daarvoor krijg je wel een heleboel mogelijkheden terug. Je kunt ondertitels toevoegen, audio- en videofilters aanpassen en je kunt zowat alle bestandstypen afspelen dankzij de krachtige mediaspeler.

VLC

Voordelen:

• Volledig gratis

• Uitgebreide bewerkingsmogelijkheden

• Mediaspeler speelt alle bestandstypes af

Nadelen:

• De lay-out is vrij basaal

Zo kun je online streaming video’s opnemen

Als je geen software wilt downloaden of snel wilt beginnen met het opnemen van een stream, kun je de gratis online screen recorder van Screencapture gebruiken. Open je browser, bezoek de website en klik op de groene button om meteen je opname te starten. Je kunt jezelf via de webcam opnemen en een microfoon toevoegen. Voor uitgebreide bewerkingsmogelijkheden en het verwijderen van het watermerk, moet je een betaalde versie aanschaffen.

Voordelen:

• Geen download nodig

• Eenvoudig scherm, audio en webcam opnemen

Nadelen:

• De opnames bevatten een watermerk in de gratis versie

Screenapp.io

Met Screenapp.io kun je de activiteiten op je beeldscherm opnemen, zonder dat je daarvoor een account hoeft aan te maken of software moet downloaden. Het programma werkt het best met Google Chrome en Microsoft Edge, maar is ook campatibel met Ubuntu en Opera. Je kunt ervoor kiezen om het hele scherm op te nemen, een deel daarvan of een bepaald tabblad. Je kunt de opname trimmen, voordat je het binnen een paar seconden gedownload hebt.

Screenapp.io

Voordelen:

• Geen download nodig

Nadelen:

• Maximale opnameduur is 15 minuten

Beste streaming videorecorders voor de webbrowser

Loom

Heb je geen tijd of zin om lange e-mails te schrijven naar je collega’s? Dat is helemaal niet nodig, als je ook een korte videoboodschap kunt sturen. Je werkt daardoor efficiënter en je maakt je manier van communiceren een stuk persoonlijker. Voor een snelle en efficiënte communicatie is het natuurlijk belangrijk dat je de schermopname binnen korte tijd kunt maken en delen. En dat is waar Loom voor Google Chrome in uitblinkt. Met de gratis versie kun je 25 video’s van maximaal 5 minuten opnemen.

Loom

Voordelen:

• Makkelijk te integreren in bijvoorbeeld Slack, Gmail, Notion, Coda en GitHub

• Je kunt zien hoe je video werd bekeken

• Mogelijkheid om video’s te trimmen

Nadelen:

• Gratis versie is beperkt tot 25 video’s van maximaal 5 minuten per persoon

Screencastify

Screencastify is een gratis extensie voor je Chrome-browser, waarmee je moeiteloos korte video’s kunt opnemen, bewerken en delen. Je kunt je beeldscherm opnemen, maar ook je webcam en een microfoon. Voeg effecten toe met de pen, stickers of muisbewegingen of zoom in op belangrijke fragmenten. Maak minder belangrijke of vetrouwelijke informatie wazig en plaats tekst in je video.

Screencastify

Voordelen:

• Geen maximum aan het aantal video’s dat je met de gratis versie kunt maken

Nadelen:

• Gratis versie is beperkt tot opnames van maximaal 5 minuten

Beste software voor iOS waarmee je streaming video’s kunt opnemen

Record it!

De app van Record it! krijgt hele hoge beoordelingen in de App Store en dat is niet zonder reden. Het is een hele populaire app voor bijvoorbeeld het maken van screencasts en tutorials. Je kunt je commentaar tijdens het opnemen van je beeldscherm inspreken, maar het is ook mogelijk om de audio op een later moment toe te voegen. Pas filters toe, kies uit verschillende achtergronden en laat jezelf zien via de Face Cam. De video’s die je hebt gemaakt, bewaar je op een overzichtelijke manier in de app.

Record it!

Voordelen:

• Uitgebreide bewerkingsmogelijkheden

• Overzichtelijk opslaan

Nadelen:

• Voor uitgebreidere functies moet je in-app aankopen doen

• De app neemt veel ruimte in beslag

Go Record

Go Record is een geduchte concurrent van Record It! Ook met deze app kun je op je iPhone of iPad schermopnames maken van bijvoorbeeld een game die je op dat moment aan het spelen bent. Laat je reacties zien via de Face Cam en voeg gesproken commentaar toe via je microfoon.

Go Record

Voordelen:

• Gebruiksvriendelijke interface

Nadelen:

• Je moet in-app aankopen doen om bijvoorbeeld de Face Cam te gebruiken

• De app neemt veel ruimte in beslag

Beste software voor Android waarmee je streams kunt opnemen

Mobizen

Als je een smartphone hebt, kun je de app van Mobizen gratis downloaden in Google Play. Je hoeft geen account aan te maken, dus je kunt meteen beginnen met het opnemen van je beeldscherm. Bewerken doe je bijvoorbeeld door te tekenen, video’s te splitten en een intro of outro toe te voegen. Je gezichtsuitdrukkingen laat je zien via de Face Cam. De opgenomen beelden bevatten geen watermerk, maar het staat je helemaal vrij om er zelf een te maken. Wees creatief en maak je eigen GIF of een meme.

Mobizen

Voordelen:

• Geen watermerk

• Uitgebreide bewerkingsmogelijkheden

• Face Cam

Nadelen:

• Biedt in-app aankopen

• Advertenties

AZ Screen Recorder

Met de AZ Screen Recorder haal je een krachtige en multifunctionele stream downloader in huis. Je kunt niet alleen razendsnel beginnen met opnemen, maar je kunt je video’s ook op veel manieren bewerken. Maak een time-lapse, speel je video in slow-motion af of teken op het scherm. Je kunt je opname ook pauzeren. Ook deze app bevat een Face Cam en de mogelijkheid om je video’s rechtstreeks te delen via YouTube of Facebook.

AZ Screen Recorder

Voordelen:

• Mogelijk om opname te pauzeren

• Face Cam

• Uitgebreide bewerkingsmogelijkheden

Nadelen:

• Audiokwaliteit is minder dan de beeldkwaliteit

• Advertenties

Samenvatting

Er zijn ontzettend veel programma’s en apps waarmee je een streaming video kunt opnemen. Welke app voor jou het meest geschikt is, is afhankelijk van welk besturingssysteem je gebruikt en of je alleen video’s van een paar minuten wilt opnemen of juist video’s van een uur of langer. Ook zijn er grote verschillen in de bewerkingsmogelijkheden die de programma’s en apps bieden. Wil je alleen video en audio opnemen, of wil je ook graag je gezicht laten zien door middel van een Face Cam of een webcam? Omdat van alle hierboven besproken software in ieder geval een gratis versie bestaat, kan het geen kwaad om een en ander uit te proberen. Zo vind je vanzelf de app die het beste bij jou en jouw behoeften past.