Video verkleinen – de beste tools

• Razendsnelle conversie
  • Batchverwerking van bestanden
  • Verliesvrije compressie
22 966

Enkele tientallen jaren geleden hadden harde schijven voor computers een capaciteit van 20 GB of zelfs minder. Nu kunnen harde schijven meerdere terabytes aan gegevens bevatten. Maar de hoeveelheid gegevens die we op onze computers opslaan neemt ook voortdurend toe. Zo zijn veel films tegenwoordig beschikbaar in hoge kwaliteit en Full HD-resolutie. Deze video's nemen veel ruimte op de harde schijf in beslag, en als je je videocollectie op je pc of Mac wilt opslaan, moet je, zelfs als je een grote harde schijf hebt, je video's verkleinen. Als je je favoriete film op een tablet of smartphone wilt bekijken, moet je vrijwel altijd je video kleiner maken.

Om deze redenen moet je wellicht een videobestand verkleinen:

Video's nemen te veel ruimte in beslag

Als je niet genoeg ruimte hebt voor alle bestanden, kun je een video bestand kleiner maken. Op deze manier kun je alle video's bewaren en thuis blijven werken en studeren.

Video's worden te langzaam geüpload

Het duurt te lang om grote bestanden via e-mail te sturen, naar internet te uploaden of om ze over te dragen aan een opslagaanbieder. Met een gecomprimeerd filmbestand gaat dit veel sneller.

Het opslaan van video's in een cloud is kostbaar

Als je cloudopslag gebruikt, moet je betalen voor de ruimte die je gebruikt. Met bestandscompressie kun je meer video's opslaan zonder extra kosten.

Tools voor video bestand verkleinen

Ervaren gebruikers

VLC

Beoordeling van de redactie

4.5
/5
Keuze van de redactie

Behoud van kwaliteit

Movavi Video Converter

Kleine bestanden

Online-Convert.com

Beoordeling van de redactie

4.4
/5

Er zijn drie manieren waarop je een videobestand kleiner kunt maken:

• Wijzig de compressieverhouding

• Converteer naar een kleiner bestandsformaat

• Kort de opname in

De beste tools voor video kleiner maken

Als je een videocompressor zoekt, zul je merken er online veel opties zijn. Het is natuurlijk goed dat je uit veel software kunt kiezen, maar je kunt snel het overzicht verliezen tussen de talloze programma's die in eerste instantie allemaal hetzelfde lijken. We hebben de zeven beste videocompressors bekeken en kunnen je de voor- en nadelen van elk softwareprogramma laten zien:

Met de video converter van Movavi kun je snel, eenvoudig en zonder kwaliteitsverlies een videobestand verkleinen. Het werkt met AVI, MP4, MKV, MOV, WMV en vele andere multimediaformaten. Je kunt een van de klant en klare presets kiezen voor iPad, iPod, iPhone, Sony PlayStation, Xbox, Android-telefoons en andere apparaten. Dankzij de intuïtieve gebruikersinterface is het heel gemakkelijk om met Movavi Video Converter te werken, zelfs als videoverwerking nieuw voor je is. Hier is een samenvatting van hoe je deze bestandscompressor gebruikt:

Stap 1. Installeer Movavi Video Converter op de computer

Als je het gedownloade bestand opent, wordt het installatiebestand geopend. Volg de instructies op het scherm om de software op een pc of Mac te installeren.

Stap 2. Voeg een of meer meer videobestanden toe aan het programma

Klik op de knop Media toevoegen en klik vervolgens linksboven in het programmascherm op Video toevoegen om het dialoogvenster Bestand openen te openen. Kies een of meer videobestanden en klik op Openen.

Stap 3. Kies de preset en geef de video-instellingen op

Klik op het tabblad Video en kies het gewenste videoformaat uit de lijst. Het is waarschijnlijk het beste om een van de populairdere videoformaten te kiezen, zoals MP4, omdat een MP4-bestand breed wordt ondersteund op zowel computers als mobiele apparaten. Als je de videoparameters en het formaat wilt veranderen, klik je op de Tandwiel-knop onder het lint met presets en geef je de gewenste instellingen op: video- en audiocodecs, resolutie, beeldverhouding, beeldsnelheid, enzovoort. Als het nodig is om een filmpje te verkleinen met een aanzienlijke factor, gebruik je een van de nieuwste videocodecs, zoals H.264 omdat deze een hogere beeldkwaliteit bieden voor kleinere bestandsgroottes.

Als je de uitvoervideo wilt afspelen op een mobieltje, kies je het tabblad Apparaten, zoek je jouw apparaat in de lijst en kies je de betreffende preset. De optimale parameters voor het weergeven op dat apparaat worden aan de geconverteerde video toegewezen.

Stap 4. Stel de grootte en kwaliteit in voor het uitvoervideobestand

De grootte en kwaliteit van de uitvoervideo worden bepaald door de waarde van de bitrate: hoe hoger de bitrate, hoe beter de kwaliteit en hoe groter het videobestand. Als je de grootte van het filmbestand wilt reduceren, moet je de bitrate verlagen. Klik op de geschatte grootte van de uitvoervideo in de bestandsinformatie om het venster voor het aanpassen van de grootte te openen. Sleep de Bestandsgrootte-schuifregelaar naar links voor bestanden verkleinen. Klik op Fragment converteren om snel de kwaliteit van het bestand na het converteren te controleren.

Stap 5. Kies de uitvoermap en start de conversie

Standaard worden alle geconverteerde bestanden opgeslagen in de map Movavi Library op de harde schijf. Als je een andere map wilt opgeven, klik dan op de knop Opslaan naar, maak een nieuwe map aan of kies een bestaande map en klik op OK.

Als je het converteren van de video wilt starten, klik je rechtsonder in het programmavenster op Start. Als het converteren is voltooid, wordt automatisch de map met de geconverteerde video geopend (tenzij je deze optie uitschakelt in de programma-instellingen).

2. Online-omzetten.nl

Online-omzetten is een gratis website voor het converteren van foto's, video's en audiobestanden naar verschillende formaten. Bovendien kun je de grootte van het uitvoerbestand aanpassen, zodat je er gemakkelijk online een video mee kunt verkleinen. De maximale grootte voor geüploade bestanden is redelijk voor een online converter: 750 MB. Zo comprimeer je een video met Online-omzetten:

1. Ga naar de website van Online-omzetten:
    Online-omzetten-website
  2. Klik op Bestand kiezen, selecteer het bestand dat je wilt verkleinen en klik op Openen. Wacht totdat het bestand is geüpload.
  3. Selecteer in vervolgkeuzelijsten onder de knop Bestand kiezen het gewenste compressieniveau en uitvoerformaat.
  4. Klik nu op de rode knop Comprimeer video. Wacht tot de website het bestand heeft verwerkt en download het bestand naar je apparaat.

3. De VLC Media Player

VLC is een bekende gratis en open source mediaspeler. Als je gewend bent om hiermee video's te bekijken, zul je blij zijn dat je er meer mee kunt dan op het eerste gezicht lijkt. De VLC media player kan ook worden gebruikt als een videoconverter en als een bestandscompressor. De compressie-interface is echter niet zeer intuïtief. Je kunt niet van tevoren zien hoe het uiteindelijke bestand eruitziet en of het kleiner wordt dan het origineel. Als je dit gebruikt, kan dat een lang proces van vallen en opstaan worden. Daarnaast zijn er verschillend tussen de Windows- en Mac-interfaces, en de instructies voor de ene gelden niet voor de andere. Als je ondanks alle ongemakken deze software wilt proberen omdat je gratis kunt comprimeren, is hier een globale handleiding om je op weg te helpen:

VLC is een bekende gratis en open source mediaspeler. Als je gewend bent om hiermee video's te bekijken, zul je blij zijn dat je er meer mee kunt dan op het eerste gezicht lijkt. De VLC media player kan ook worden gebruikt als een videoconverter en als een bestandscompressor. De compressie-interface is echter niet zeer intuïtief. Je kunt niet van tevoren zien hoe het uiteindelijke bestand eruitziet en of het kleiner wordt dan het origineel. Als je dit gebruikt, kan dat een lang proces van vallen en opstaan worden. Daarnaast zijn er verschillend tussen de Windows- en Mac-interfaces, en de instructies voor de ene gelden niet voor de andere. Als je ondanks alle ongemakken deze software wilt proberen omdat je gratis kunt comprimeren, is hier een globale handleiding om je op weg te helpen:

1. Ga naar de officiële website van VLC en download het installatiebestand:
    De website van de VLC media player

Start het gedownloade bestand en volg het installatieproces.

In deze handleiding maken we gebruik van de Windows-versie van de software. Als je een Mac gebruikt, is deze handleiding mogelijk niet geschikt vanwege de andere interface.

2. Start de software, open het menu Media en klik op Converteren/opslaan. Er wordt een nieuw venster geopend.
  3. Klik op het tabblad Bestand op Toevoegen en zoek het bestand dat je wilt comprimeren. Klik vervolgens op de knop Converteren/opslaan.
  4. Nu moet je een profiel voor de video kiezen. Omdat we een MP4-video willen, selecteren we Videeo - H.264 + MP3 (MP4).
  5. Klik op het Sleutel-pictogram om de compressieparameters in te stellen. Open in het geopende venster het tabblad Videocodec. Stel de bitrate in op een waarde die lager is dan de huidige waarde van de video. Je kunt met de software helaas niet zien wat de huidige bitrate van de video is, je moet dit raden. Je moet mogelijk verschillende bitrates proberen en kijken welke het beste werkt. Wanneer de bitrate is ingesteld, klik je op Opslaan.
  6. Nu moeten we nog de map zoeken om het bestand op te slaan. Klik op Bladeren, zoek de gewenste doelmap en voer in het veld Bestandsnaam de naam in voor het toekomstige bestand, inclusief de ".mp4"-uitbreiding. Als je geen bestandsnaam met een uitbreiding invoert, is het uiteindelijke bestand mogelijk incompleet en kun je het niet openen. Klik nogmaals op de knop Opslaan.
  7. Als alles is ingesteld, klik je op Start. In de app is geen voortgangsbalk te zien en het kan enige tijd duren om het hele bestand te verwerken. Dus neem een paar minuten pauze en kom terug om het uitvoerbestand te controleren.

4. Windows Movie Maker

Windows Movie Maker is voor veel ervaren Windows-gebruikers een beroemde video-editor. Als je jouw Windows-pc al sinds 2017 gebruikt, is het mogelijk zelfs nog geïnstalleerd. Het programma is echter niet meer verkrijgbaar via officiële Microsoft-platforms: je kunt het niet downloaden van de website en ook niet uit de Microsoft Store. We raden niet aan om de software via andere bronnen te krijgen, omdat deze wellicht malware verstrekken in de gedaante van Windows Movie Maker. Dus als je dit programma niet al hebt geïnstalleerd, sla deze software dan over. Zo kun je Windows Movie Maker inzetten om de bestandsgrootte te reduceren:

1. Start Windows Movie Maker.
  2. Versleep je bestand naar het programmavenster.
  3. Open het menu Bestand, selecteer Film opslaan en klik op Aangepaste instellingen maken.
  4. Voer in het pop-upvenster de naam in voor de toekomstige preset. Verander vervolgens de eigenschappen van het uitvoerbestand. Je kunt de hoogte en de breedte van de video veranderen (dit is hetzelfde als het wijzigen van de resolutie) of de bitrate veranderen (dit betekent de kwaliteit verlagen). Stel de gewenste waarden in, bekijk een voorbeeld van het uiteindelijke bestand, klik op Opslaan, selecteer de map om de nieuwe preset in op te slaan en klik nogmaals op Opslaan.
  5. Sluit het dialoogvenster Aangepaste instellingen maken, klik op Bestand, zet de muisaanwijzer op Film opslaan en klik op de aangepaste instelling die je net hebt gemaakt. Selecteer in het nieuwe venster de map, naam en het formaat van de uitvoervideo. Klik op Opslaan.

5. Freemake Video Converter

Met Freemake Video Converter kun je video- en audiobestanden comprimeren en converteren. Daarnaast heeft het programma ook een aantal bewerkingsfuncties, zoals bijsnijden, samenvoegen en roteren. Je kunt de converter ook gebruiken om ondertitels aan je video's toe te voegen. Sommige functies van de Freemake Video Converter zijn alleen beschikbaar met een betaald abonnement. Zo is de conversiesnelheid in de gratis versie niet bijzonder hoog, waardoor het converteren van grote bestanden even kan duren. Zo gaat video verkleinen gratis met Freemake Video Converter:

1. Download en installeer het programma voor video verkleinen online gratis met Freemake.
    Ga naar de Freemake-website
  2. Start de software voor video verkleinen. Voeg een videobestand toe via de knop +Video.
  3. Selecteer een uitvoerformaat en klik op het grootte-teken. Voer een aangepaste limietgrootte in. De compressor geeft een hint over mogelijke limieten om een goede videokwaliteit te behouden.
  4. Klik op OK en vervolgens op de knop Converteren.

6. FreeConvert.com

Een ander hulpmiddel voor video verkleinen online, is FreeConvert.com. Deze website biedt een royale bestandsgroottelimiet van 1 GB en ondersteunt MP4 en vele andere videoformaten. Het verschil is dat FreeConvert.com je twee reductie-opties biedt in plaats van één. Je kunt een percentage instellen om de bestandsgrootte te reduceren. Dit beïnvloedt de bitrate en verlaagt de kwaliteit van de beelden maar de resolutie blijft onaangetast. Net als met de vorige optie, kun je de resolutie reduceren om het bestand kleiner te maken. We beschrijven hier de eerste optie omdat deze nieuw is. Zo kun je video’s verkleinen online met FreeConvert.com:

1. Ga naar de website van FreeConvert.com:
    FreeConvert.com
  2. Klik op Choose Files en upload de video die je wilt comprimeren naar de website.
  3. Klik op het Tandwiel-pictogram. De geavanceerde opties worden geopend. Versleep de schuifknop Target Size naar de gewenste compressiewaarde. Hoe verder je de markering naar links schuift, hoe lager de kwaliteit van de video wordt. Klik op Apply Settings om de wijzigingen op te slaan.
  4. Druk op Compress Now om het verwerken te starten. Klik tenslotte op Download MP4 om het gecomprimeerde bestand op te slaan op de harde schijf.

7. Online-Convert.com

Je kunt online ook een filmpje kleiner maken met Online-Convert.com. In tegenstelling tot de twee vorige opties, kun je met deze website alleen bestanden uploaden die kleiner zijn dan 100 MB. Het voordeel hiervan is dat je de grootte van het bestand dat je uploadt, kunt zien en dat je de uiteindelijke bestandsgrootte kunt instellen. Je kunt dus precies bepalen hoe klein het bestand uiteindelijk wordt. Zo werkt Online-Convert.com:

1. Ga naar de website van Online-Convert.com:
    Online-Convert.com
  2. Klik op Choose Files en upload de video naar het platform.
  3. Voer in het veld Set file size de geschatte grootte in voor het toekomstige bestand in megabytes. De compressor probeert de bestandsgrootte zo dicht mogelijk bij de vereisten te maken. Als je wilt dat aan een bepaalde vereiste moet worden voldaan (bijvoorbeeld als het bestand kleiner moet worden dan 10 MB), kun je een kleiner getal invoeren dan de vereiste (in dit voorbeeld 9,5 MB).
  4. Klik op Start conversion.

Dit is wat het Movavi Content Team doet om u alleen geverifieerde informatie te bieden:

• Bij het selecteren van producten om op te nemen in onze recensies onderzoeken we zowel de vraag als de populariteit.

• Alle producten in dit artikel zijn getest door ons team.

• Bij het testen vergelijken we belangrijke kenmerken, zoals ondersteunde invoer- en uitvoerformaten, kwaliteitsverlies bij het converteren en andere belangrijke kenmerken.

• We bestuderen gebruikersrecensies van populaire beoordelingsplatformen en maken gebruik van deze informatie bij het schrijven van onze productrecensies.

• We verzamelen feedback van onze gebruikers en analyseren hun mening over Movavi-software en over producten van andere bedrijven.

disclaimer_person

Conclusie

Er zijn talloze gratis en online manieren om een filmpje te verkleinen. Over het algemeen volgen ze allemaal een van de vier methoden voor het verkleinen van een filmbestand: het verlagen van de compressieverhouding, van de resolutie, het wegknippen van ongewenste stukken of het veranderen van het bestandsformaat. We raden aan dat je software kiest op basis van je ervaring en hoeveel tijd je voor de taak hebt. Als je veel tijd hebt en je een nieuwe interface en formaatopties goed kunt begrijpen, kun je zelfs met de meest veeleisende programma's, zoals VLC, aan de slag.

Als je een beginner bent en je wilt dat de software het converteren eenvoudiger en inzichtelijker maakt, raden we aan dat je Movavi Video Converter gebruikt. Het programma beschikt over voorbeeldconversie waarmee je de kwaliteit van de gecomprimeerde video kunt controleren. Met de nauwkeurige knipinterface kun je de video in verschillende stukken opdelen en wegknippen wat niet meer nodig is. Ontvang de proefversie en kijk zelf of de software bij je past!

Programma

OS

Meest geschikt voor

Movavi Video Converter

Windows

Gebruiks­vriendelijk­heid
Snelheid
Behoud van kwaliteit

Online-omzetten.nl

Online

Geen download nodig
Geen extra kosten

VLC Media Player

Windows en Mac

Ervaren gebruikers

Windows Movie Maker

Windows

Gebruikers die deze software op een oudere Windows-pc hebben geïnstalleerd

Freemake Video Converter

Windows

Kleine bestanden
Bewerken

FreeConvert.com

Online

Bestanden tot 1 GB
Standaard compressie 40%

Online-Convert.com

Online

Kleine bestanden (tot 100 MB)