Hoe een watermerk in een foto toevoegen

Als fotografie uw hobby is en u zich zorgen maakt over het onrechtmatig gebruik van foto’s die u deelt op het web, is een foto watermerk de beste manier om ze te beschermen. Een watermerk op een foto is een klein doorzichtig logo of een stempel dat op een digitale afbeelding wordt geplaatst om de eigenaar van de inhoud aan te geven. Watermerken worden meestal gebruikt door professionele fotografen, bedrijven en websites met archieven met afbeeldingen om de eigenaar van de afbeelding weer te geven en gebruik zonder hun toestemming te voorkomen.

Als u zelf een watermerk plaatst, moet u enkele basisregels in acht nemen. Schenk eerst aandacht aan de grootte en transparantie – een klein, te doorzichtig watermerk kan eenvoudig van een foto worden verwijderd. Het volgende waar u rekening mee moet houden is de plaats op de afbeelding. Als u een watermerk te dicht bij een hoek plaatst, kan dit eenvoudig digitaal worden weggesneden. U wil echter ook niet dat het watermerk de aandacht van de foto afleidt.

Probeer Movavi Photo Editor als u een watermerk op een foto wil zetten. Met deze handige toepassing kunt u eenvoudig een watermerk of logo op uw afbeelding plaatsen! Download het programma in het Nederlands en lees onderstaande handleiding over watermerken toevoegen aan foto’s op Mac of Windows.

Movavi Photo Editor installeren

Download het installatiebestand van de website, installeer de software voor het invoegen van een watermerk en volg de instructies op het scherm.

Een afbeelding uploaden naar het programma

Klik op Bladeren voor afbeeldingen om een foto aan de toepassing toe te voegen en kies de afbeelding die u wil beveiligen. U kunt de foto ook eenvoudigweg naar het programmavenster slepen.

Een watermerk aan de foto toevoegen

Er bestaan twee manieren om een watermerk in een foto toe te voegen – afbeelding of tekst.

Open het tabblad Plaats afbeelding bovenaan het programmavenster om een watermerk aan een afbeelding toe te voegen. Klik daarna op de knop Kleef een afbeelding en kies de afbeelding die u als watermerk wil aanbrengen.

Sleep de afbeelding naar de gewenste plaats op de foto. Sleep met de hoeken van het frame om de grootte van het watermerk te wijzigen. Als het foto watermerk te transparant lijkt, wijzig dan de transparantie door de schuifbalk Opaciteit te verschuiven. Klik, nadat u klaar bent met bewerken, op de knop Toepassen.

Open, om een watermerk met tekst toe te voegen aan een foto, het paneel Tekst en klik op de knop Tekst toevoegen. Typ de tekst voor uw watermerk in het tekstvak dat wordt weergegeven of de afbeelding die u wil beveiligen. Pas nu de grootte en plaats van het watermerk aan. U kunt ook de transparantie wijzigen en de grootte, kleur en lettertype van de tekst wijzigen. Zorg ervoor dat uw watermerk subtiel is maar toch eenvoudig te lezen.

De bewerkte foto opslaan

Klik op de knop Opslaan en kies de juiste opties. U kunt de naam van het bestand wijzigen en de uitvoerindeling en doelmap selecteren. Klik daarna op Opslaan. Dat is alles – nu weet u hoe u een eigen watermerk foto kunt maken met Movavi Photo Editor!