7 manieren om beeld op te nemen met een screen recorder voor Windows 10

1. Download de recorder voor Windows.
2. Pas de vastleginstellingen aan.
3. Start de schermopname.
4. Bewaar de video in elk gewenst formaat.

Verspil geen kostbare tijd – neem belangrijke dingen op!

Bewerkt door het Robert Berkelder
18 321

Een schermopname in Windows 10 maken

Als je Windows 10 gebruikt, heb je de keuze uit verschillende programma’s en apps om activiteit op je scherm op te nemen. De schermrecorders van tegenwoordig hebben bijna allemaal gemeen dat je eenvoudig je eigen video’s, webinars of tutorials kunt opnemen en bewerken. Daarbij hoef je lang niet altijd geld uit te geven om gebruik te kunnen maken van de belangrijkste opties. Hieronder volgt daarom een overzicht van 7 verschillende manieren om een schermopname in Windows 10 te maken.

Een schermopname in Windows 10 maken met Movavi Screen Recorder

Een goede screen recorder voor Windows 10 is de Movavi Screen Recorder. Met dit programma kun je eenvoudig opnames maken en bewerken. Je kunt onder meer screencasts maken, het geluid en de webcam opnemen, opnames plannen en clips opslaan in 4K of Full HD-resolutie. Met een betaalde versie heb je toegang tot alle opties van het programma. Je kunt ook kiezen voor een gratis versie. Deze biedt weliswaar minder mogelijkheden, maar nog steeds ruim voldoende om een schermopname te kunnen maken.

Stap 1. Installeer de software

Begin met het downloaden van het installatiebestand en volg de instructies op het beeldscherm. Als de installatie is voltooid, dubbelklik je op het pictogram om het programma te starten.

Stap 2. Pas de vastleginstellingen aan

Als je het beeldscherm van de pc wilt opnemen, klik je op Schermopname. Kies het opnamegebied door de linkermuisknop ingedrukt te houden en over het gewenste gebied te slepen.

Vervolgens selecteer je het audiobrontype voor het geluid. Afhankelijk van de geluidsbron die je wilt opnemen, klik je op het pictogram Microfoon of Systeemgeluid, of op beide (het betreffende pictogram wordt groen als het wordt geactiveerd).

Stap 3. Start de schermopname

Klik op de REC-knop. De opname start na een korte aftelling.

Als je even wilt stoppen, klik je op Pauze. Klik op Stoppen om de opname te stoppen. Je kunt ook deze sneltoetsen gebruiken: F9 voor pauze/hervatten, F10 om te stoppen en F8 om een stilstaande screenshot te maken. Wanneer je op Stoppen klikt, wordt het voorbeeldvenster geopend. De video wordt automatisch opgeslagen in MKV-formaat op de harde schijf.

Stap 4. Bewerk de opgenomen video (optioneel)

Als je geen wijzigingen wilt maken, klik je op Tonen in map om de bestandslocatie te openen. Als de opname ongewenste segmenten bevat, kun je deze verwijderen. Maak eerst een of meer sneden op de tijdlijn: plaats de cursor op de gewenste plek en druk op de knop Knippen. Selecteer vervolgens de sectie die je wilt verwijderen en klik op Fragment verwijderen.

Stap 5. Sla het resultaat op

Je kunt de opgenomen video rechtstreeks vanuit het voorbeeldvenster opslaan in MP4, AVI, MKV, MOV of GIF. Klik hiervoor op de knop Exporteren, selecteer het gewenste formaat in de lijst en druk op Opslaan.

Movavi Screen Recorder

De beste manier op uw scherm op te nemen

Disclaimer: Merk op dat u met Movavi Screen Recorder geen video- en audiostreams kunt opnemen die door copyright worden beschermd.

Een schermopname in Windows 10 maken met de GameBar

Met de XBox GameBar kun je games opnemen, maar je kunt de opnamefunctie ook gebruiken voor andere activiteiten op je beeldscherm. Omdat de GameBar al ingebouwd is in Windows 10, kun je er meteen mee aan de slag. Als je deze 4 stappen doorloopt, kun je moeiteloos en gratis een scherm opnemen in Windows 10.

Stap 1. Open de app

Start het programma dat je wil opnemen. Klik dan op Windows + G om de GameBar te openen. Je krijgt nu het menu van de GameBar te zien. Als je het venster wegklikt, kun je het eenvoudig terughalen door weer op Windows + G te klikken.

Stap 2. Bepaal de instellingen

De video- en audio-instellingen pas je aan via het menu van Windows. Ga naar Instellingen en klik vervolgens op Gaming. Selecteer Opnames in het menu aan de linkerkant om bijvoorbeeld een achtergrondopname te maken of de videoframesnelheid aan te passen.

Stap 3. Start de schermopname

Linksbovenin het menu van de GameBar vind je het cirkelvormige pictogram om de schermopname te starten. Je kunt hiervoor ook de sneltoetscombinatie gebruiken: Windows + Alt + R. Het is mogelijk om een schermafbeelding te maken tijdens de opname.

Stap 4. De schermopname stoppen en opslaan

Om de opname te stoppen, klik je op hetzelfde pictogram waarmee je de opname startte. Het pictogram is nu vierkant. Als de opname gestopt is, wordt dit weer cirkelvormig. Klik dus niet vaker dan nodig is. De opname is automatisch opgeslagen in je map "Video’s".

Bij Movavi zetten we ons in om je alleen geverifieerde informatie te geven. Hier is wat we doen om daarvoor te zorgen:

• Bij het selecteren van producten om op te nemen in onze recensies onderzoeken we zowel de vraag als de populariteit.

• Alle in dit artikel genoemde producten zijn getest door het contentteam van Movavi.

• Bij het testen streven we ernaar de beste eigenschappen van een product naar voren te brengen en waar het het meest geschikt voor is.

• We bestuderen gebruikersrecensies van populaire beoordelingsplatformen en maken gebruik van deze informatie bij het schrijven van onze productrecensies.

• We verzamelen feedback van onze gebruikers en analyseren hun mening over Movavi-software en over producten van andere bedrijven.

Gratis screenrecorders voor Windows 10

Naast de twee eerder genoemde opties, zijn er natuurlijk nog veel meer screenrecorders verkrijgbaar. Het is dan ook afhankelijk van jouw specifieke wensen en budget voor welke screenrecorder je uiteindelijk kiest. Om je daarbij op weg te helpen, volgt hier een overzicht van 5 alternatieven. Van de meeste programma’s is ook een gratis versie beschikbaar. Voor uitgebreidere opties kun je een betaalde versie kopen.

1. Flashback Express

OS: Windows

Met Flashback Express kun je een schermopname maken in Windows 10 en bewerken. Korte video’s of lange tutorials kun je bijsnijden en annoteren. Ook geeft dit programma je de mogelijkheid om afbeeldingen, commentaar, je stem en geluid toe te voegen. De meeste opties vind je terug in de gratis versie. Voor uitgebreidere mogelijkheden zul je een premiumversie moeten aanschaffen. Wel kun je de premiumversie de eerste tijd kosteloos uitproberen.

Voordelen:

• bevat alle basisfuncties

• geen watermerk

Nadelen:

• voor sommige opties heb je een betaalde versie nodig

2. Icecream Screen Recorder

OS: Windows, Mac en Android

Met de gratis app van Icecream Screen Recorder kun je zowel een screen capture als een schermopname in Windows 10 maken. Als je niet het volledige beeldscherm wil opnemen, kun je ook een bepaald gebied selecteren. Het is mogelijk om geluid, webcams en webinars op te nemen en je kunt annotaties toevoegen op je scherm. De opname bewerk je door onder meer bij te knippen, de cursor te verbergen, de snelheid aan te passen of het format te converteren.

Voordelen:

• afbeeldingen en opnames maken

• makkelijk in gebruik

• uitgebreide opties

• mogelijkheid om bestanden te converteren

Nadelen:

• om toegang te krijgen tot alle opties heb je een betaalde versie nodig

3. ApowerREC

OS: Windows, Mac, Android en iOS

ApowerREC is een veelzijdige screenrecorder van Apowersoft. Je kunt de software downloaden voor Windows, Mac, Android en iOS. Het programma staat de opname van beeldscherm, audio en webcam toe. Opnames zijn ook realtime te bewerken. Daarbij kun je inzoomen of bepaalde gebieden uitlichten dankzij de Spotlichtfunctie. Na afloop kun je de video verder bewerken, bijknippen of een watermerk toevoegen.

Voordelen:

• makkelijk in gebruik

• uitgebreide mogelijkheden

Nadelen:

• om toegang te krijgen tot alle opties heb je een betaalde versie nodig

4. Apowersoft Desktop Schermrecorder

OS: Windows, Mac en Linux (in browser)

Ook de Desktop Schermrecorder van Apowersoft is uitgerust met de optie om naar verschillende bestandstypes te converteren. Deze screenrecorder geeft je de keuze tussen opname van het volledige scherm of een selectie, een venster en muisbewegingen. Je kunt live annoteren en de video na afloop bewerken. Zo kun je knippen, beelden samenvoegen, visuele effecten en watermerken toevoegen. Opnames kunnen ook ingepland worden, wat handig kan zijn voor webinars en livestreams. Verder is het mogelijk om snel je video te delen op YouTube of deze op te slaan in je FTP-account. Je kunt dit programma 30 dagen kosteloos uitproberen. Daarna betaal je maandelijks een vast bedrag. Het kan voordeliger zijn om in dat geval een levenslange licentie te kopen.

Voordelen:

• uitgebreide opties voor opnames

• video’s kunnen makkelijk geüpload en gedeeld worden

Nadelen:

• voor uitgebreidere bewerkingsopties zul je een aanvullend pakket moeten aanschaffen

• vereist een browserplug-in

Met de Free Online Screen Recorder van Movavi kun je meteen starten met het maken van een schermopname in Windows 10. Je hoeft niets te downloaden of te installeren. Het is mogelijk om audio op te nemen (sound), je stem (microphone) of de webcam. Vink de opties aan die jij wenst en de opname kan beginnen. De gratis versie bevat een watermerk. Als je het watermerk wil verwijderen, zul je de premiumversie moeten kopen.

Voordelen:

• geen download nodig

• makkelijk in gebruik

Nadelen:

• voor het verwijderen van het watermerk heb je een betaalde versie nodig

Conclusie

Verschillende schermrecorders worden geleverd met diverse tools. Maar je zult je moeten baseren op je gebruik en vereisten voordat je er een kiest. We hopen dat je dit artikel nuttig vond bij je keuze voor de beste software voor schermopname. Voor een snelle schermopname op Windows is het een goed idee om online tools te gebruiken, omdat je geen software hoeft te installeren en meteen kunt beginnen met opnemen.

Gebruik desktop schermopnameprogramma's voor hoogwaardige schermopname op Windows en het maken van schermafbeeldingen. Met Movavi Screen Recorder kunt u schermopnamen maken, de vastgelegde video bewerken en delen met anderen. Scherm opnemen op Windows was nog nooit zo eenvoudig!

Gameplay opnemen

GameBar
Bestseller

Desktop­activiteiten vastleggen

Movavi Screen Recorder

Onbeperkt games opnemen

Flashback Express