Windows Movie Maker recensie

• Bewerk en verfraai makkelijk video’s
  • Voeg stijlvolle overgangen, titels en filters toe
  • Stabiliseer en draai video’s om, egaliseer geluid, en meer

7 829

Op zoek naar de juiste bewerkingssoftware om je volgende videoproductieproject te upgraden? Of je nu uitdagingsvideo's op Instagram of TikTok plaatst, professionele video-instructies voor je werk maakt, of een geweldig idee hebt voor een onafhankelijke film - Wil je videobewerkingssoftware die het werk voor je doet. Maar hoe kies je deze? Download je gewoon een gratis Windows Movie Maker en probeer je het uit? Lees verder!

Voor deze recensie over Windows Movie Maker hebben we het reilen en zeilen van Windows Movie Maker verkend, inclusief de installatie, de gebruikersinterface, en de voornaamste functies die videomakers nodig hebben. Vervolgens maakten we gebruik van onze ervaring met meerdere videobewerkingsprogramma's om enkele alternatieven voor Windows Movie Maker onder de loep te nemen om te vergelijken hoe ze tegenover elkaar presteren. Laten we van start gaan met een gedetailleerde recensie over Win Movie Maker. Vervolgens krijg je de nodige informatie om de juiste keuze te maken voor jouw videoprojecten.

Voordelen

Nadelen

Freeware

Geen manier om verzadiging of contrast te wijzigen

Overgangen

Geen aanpassingen aan visuele effecten

Automatisch voorbeeld effecten

Installatie-uitdagingen

Audiofuncties omvat voice-overs

Opties voor delen

Windows Movie Maker recensie: Is Windows Movie Maker iets voor jou?

Installatie

Het eerste waar we naar kijken bij elke video editor, is de installatie. Een snelle en makkelijke installatie is een belangrijke bonus wanneer je video's moet bewerken op verschillende apparaten.

Windows Movie Maker is ontworpen voor Windows-desktops en -laptops. Als je dit dus wilt installeren, moet je het downloaden op een desktopcomputer of laptop. Windows Movie Maker werkt niet op een Mac.

Zodra je Windows Movie Maker gedownload hebt, is de installatie vrij eenvoudig. Omdat Windows Movie Maker deel uitmaakte van de Microsoft Essentials-bundel, opent er een enkel installatieprogramma voor alle apps in de bundel. Gebruikers kunnen vervolgens apps aan- of uitvinken om te kiezen welke ze willen installeren, en welke ze niet op hun computer willen. Het installatieprogramma begeleidt je vervolgens door het installatieproces, en u kunt Windows Movie Maker openen op uw desktop of laptop om te beginnen bewerken.

Ondersteuning

Windows Movie Maker werd 20 jaar geleden voor het eerste geïntroduceerd als onderdeel van Windows ME (en compatibel met Windows 7), en werd ook inbegrepen in de volgende Windows-versies (voor Windows 8 en XP). Op heden is het echter niet inbegrepen, en wordt het niet langer ondersteund door Microsoft. Dit betekent dat Windows Movie Maker niet rechtstreeks van Microsoft gedownload kan worden, en het verkrijgen van hulp met problemen en fouten moeilijk kan verlopen. Ook een update naar de nieuwste versie kan een uitdaging blijken, vooral als je huidige versie niet werkt. Movie Maker's moderne vervanging voor Windows 10 is Photos - een fotobewerkings- en organisatieprogramma met functies voor videobewerking.

Je kunt Windows Movie Maker echter online vinden en downloaden. Wees steeds voorzichtig wanneer je online naar videobewerkingssoftware zoekt, en zorg ervoor dat je een veilige verdeler en vertrouwde software kiest.

Interface en functies

Nadat je Windows Movie Maker geïnstalleerd hebt, is het tijd om te beginnen bewerken. iMovie-gebruikers voelen zich meteen thuis in de interface, aangezien het om een gelijkaardige omgeving gaat. De editor biedt je een enigszins uitgeklede versie van een video editor tijdlijn, en je kunt clips bewerken door ze naar verschillende plaatsen op de tijdlijn te slepen. Elke clip ziet eruit als een lange miniatuurafbeelding van de eerste frame en vervaagde afbeeldingen van daaropvolgende frames.

Wanneer je audio bewerkt voor een videoclip, heb je de mogelijkheid om de audiogolfvorm te bekijken voor elke miniatuurclip. Hierdoor kun je vrij snel en makkelijk kijken waar de luidste en stilste momenten van je video zich bevinden. De afmetingsopties op de miniaturen maken het iets makkelijker om met lange en korte clips te werken wanneer je kleine details aanpast of wanneer je grotere bewerkingen maakt op een langer project. Ook bevindt er zich een zoomcontrole onderaan het scherm waarmee je kunt in- en uitzoomen op de clipminiaturen om niet te moeten gokken wanneer je gedetailleerde bewerkingen uitvoert op specifieke frames.

Videoclips bijsnijden en opsplitsen kan in een oogwenk door je muisaanwijzer over het gebied te bewegen waar je wilt snijden, of door de bewerkingsknoppen te gebruiken voor meer nauwkeurigheid. Zoals de meeste videobewerkingssoftware duurt het even om te wennen aan Windows Movie Maker, maar zodra je de nodige instrumenten en functies gevonden hebt, kun je je taken uitvoeren.

Functies

Welke functies kun je nu verwachten wanneer je met Windows Movie Maker werkt? Of je nu enkele clips voor het plezier samen bewerkt of een volledige film wilt bewerken, bestaan er een aantal belangrijke functies die je nodig hebt, zoals:

• Importeren en organiseren

• Audio-effecten

• Titels

• Stabilisatie

• Overgangen

• Visuele effecten

• Opties voor delen

Importeren en organiseren

Windows Movie Maker stelt je in staat om beeldmateriaal in verschillende formaten te importeren en te organiseren, inclusief WMV/ASF, AVI, WMA, MP3, MP4, MPG, WAV, MOV en andere. Behalve enkele uitzonderingen kun je in het algemeen clips importeren van alle formaten die je wilt. Media organiseren gebeurt door clips te verplaatsen over de tijdlijn.

Audio-effecten

Naast het importeren en organiseren van een ruim aanbod aan videoformaten, stelt Windows Movie Maker je ook in staat een aantal audiotracks te selecteren. Importmogelijkheden omvatten MP3, M4A, WAV, WMA, AIF en OGG. Microsoft ontwierp ook de mogelijkheid om te bladeren door muziekbestanden op Vimeo en enkele andere bronnen. Het tabblad Opties voor muziek laat je je audio verder aanpassen. Met de hulpmiddelen hier kun je het volume verhogen of verlagen, infaden of uitfaden, en audiotracks bijsnijden om overeen te komen met de videoclips.

Titels

Net zoals andere videobewerkingssoftware stelt Windows Movie Maker je in staat titels aan je video's toe te voegen en aan te passen. Je kunt kiezen uit alle lettertypes op je systeem, en er zijn verschillende animaties om uit te kiezen, zoals schuiven, draaien en zoomen. Als je bijschrift wilt toevoegen voor een Engelstalige vertaling of slechthorende kijkers, kun je een tekstvak toevoegen en het over het scherm bewegen om het te plaatsen waar je wilt.

Stabilisatie

Stabilisatie, beschikbaar in de Windows Movie Maker, is een belangrijke functie die je terugvindt in het menu Bewerken. Deze functie helpt je milde cameratrillingen en schommelingen "wegwerken" die kunnen optreden tijdens het filmen. Wanneer je stabilisatiefuncties gebruikt, kun je kiezen uit de lage of hoge versies van de anti-shake en wobble-correctie. Als er slechts kleine trillingen en schommelingen merkbaar zijn, kies dan voor de lage versie om een kleine correctie toe te passen. Als het probleem ernstiger is, kun je dit proberen corrigeren met het hoge niveau.

Overgangen

Naast stabilisatie zijn ook goede overgangen noodzakelijk om professioneel ogende video's te maken. Dit is een ander gebied waar bekwame videobewerkers zich thuis in voelen bij Windows Movie Maker, of bijna elk ander videobewerkingsprogramma dat je in huis hebt. Windows Movie Maker biedt een aantal overgangsopties, inclusief krullen, schuiven, vegen, patronen en onthullingen.

Visuele effecten

Films en video's creëren die uitblinken is heel wat makkelijker met een variatie aan visuele effecten om uit te kiezen. Windows Movie Maker biedt een aantal opties om verschillende visuele effecten te creëren voor je videoclips. In het tabblad Visuele effecten kun je kiezen voor Randdetectie zodat je video eruit ziet als een geanimeerde schets. Je kunt ook de kleuren in een clip verscherpen en verzadigen, een gepixelde uitstraling creëren, of een opname vervormen. Windows Movie Maker mag dan over vele visuele effecten beschikken, maar je kunt de intensiteit van de effecten niet aanpassen zodra je ze gekozen hebt. Je kunt ze gebruiken of negeren, zonder enige aanpassingsmogelijkheden.

Opties voor delen

Zodra je klaar bent met een videoproject te bewerken, wil je het delen, niet? Windows Movie Maker biedt je verschillende opties om direct vanuit de app te delen, inclusief:

• E-mail

• Facebook

• YouTube

• Vimeo

Met deze mogelijkheid zorg je ervoor dat je de versie met de juiste grootte en beeldverhouding van elke video met het bedoelde platform deelt. Om met je favoriete platforms te delen moet je je in Windows Movie Maker echter aanmelden op een Microsoft-account - wat een hindernis kan zijn voor mensen die geen MS Office-account bezitten. Aangezien Windows Movie Maker niet langer actief ondersteunt wordt door Microsoft, is het mogelijk dat deze vereiste niet langer een optie is in de toekomst.

Recensie Windows Movie Maker alternatieven: Movavi Video Editor vs. Cyberlink PowerDirector

Hoe vergelijkt Windows Movie Maker zich nu met andere videobewerkingssoftware? Laten we een kijkje nemen naar enkele Windows Movie Maker-alternatieven en de functies en mogelijkheden beoordelen waarmee videomakers hun magie uitoefenen. Voor deze Windows Movie Maker-recensie hebben we Movavi Video Editor en Cyberlink PowerDirector getest. Dus wat zijn de verschillen? Laten we eerst Movavi Video Editor van naderbij bekijken.

Movavi Video Editor is videobewerkingssoftware beschikbaar op de website van Movavi, en zowel voor Mac als PC. Als je een Mac-gebruiker bent en/of bezorgd bent over het vinden van een geschikte download voor Windows Movie Maker, zijn de toegankelijkheid en installatie van Movavi vast aantrekkelijke functies. Zodra je aan de slag gaat, merk je dat Movavi Video Editor een bekende uitstraling heeft van andere videobewerkingsprogramma's. Video- en audioclips bijsnijden, splitsen en invoegen gebeurt in de tijdlijn of met bewerkingstools. De interface geeft je een volledig overzicht van je videoprojecten van begin tot einde, en je kunt clips, elementen en effecten in de tijdlijn slepen waar je ze nodig hebt om de gewenste resultaten te bereiken.

Met Movavi Video Editor kun je al de meest gebruikelijke videoformaten importeren en organiseren, zoals WMV/ASF, AVI, WMA, MP3, MP4, MPG, WAV, en MOV. En net als Windows Movie Maker kun je ook verschillende audioformaten importeren, inclusief MP3, M4A, WAV, WMA, AIF, en OGG.

Onder de voornaamste functies beschikt Movavi Video Editor over:

• Chroma key

• Verticale video

• Stabilisatie

• Picture-in-picture

• Filters

• Voice-over

• Titels, filters en overgangen

Chroma key stelt videomakers in staat om de achtergrond van hun video's te wijzigen. Film voor een groen scherm en gebruik chroma key vervolgens om de achtergrond te wijzigen met elke afbeelding of video die je wilt. Deze functie is vooral nuttig voor gaming vloggers en bloggers, streamers, makers van TikTok-content, en iedereen die niet het budget heeft voor exotische opnamelocaties.

Verticale video stelt je in staat om de beeldverhouding van je video's te wijzigen. Met de keuze tussen 16:9, 4:3, 1:1, 9:16 en beeldverhoudingen op maat, kunnen videomakers de juiste beeldverhouding kiezen voor het uploaden naar meerdere platforms voor het delen van video's, inclusief YouTube, Facebook en Instagram.

Net als Windows Movie Maker stelt Movavi Video Editor je in staat trillingen van de camera te verwijderen en schommelingen te corrigeren met de stabilisatietool. Door stabilisatie in te schakelen, kun je een soepelere, meer professioneel ogende opname bereiken. En je kunt stabilisatie steeds aan en uit schakelen om verschillende resultaten te bereiken.

Het picture-in-picture-effect is geweldig voor live streamers. Gebruikers kunnen hiermee kleinere foto's of een videoclip in een volwaardige video plaatsen. Deze functie is handig om commentaar te geven op video's, te reageren op video's, en het tegelijk vertonen van gebeurtenissen en scenario's uit verschillende hoeken.

Met filters kun je een specifieke stijl of sfeer voor een video creëren met een enkele muisklik. Movavi Video Editor biedt verschillende filters, zoals:

• Lichtlekken

• Halftoonkleur

• Selectieve kleur

• Bewegingsvervaging

• Kantelen-verschuiven

Wanneer je onderweg een video opneemt, is het opnemen belangrijker dan ervoor te zorgen dat de belichting precies goed is, of dat je per ongeluk het gezicht van een willekeurige persoon in de achtergrond hebt. Filters en andere visuele effecten zoals bewegingsvervaging en lichtlekken geven je de kracht om al deze problemen op te lossen en je video's te verbeteren in de postproductie.

Tot slot maakt de voice-over tool van Movavi Video Editor het makkelijk om voice-overs voor je video's op te nemen en te bewerken. Je krijgt een visuele presentatie te zien van waar je voice-over te luid of te stil kan zijn. En je kunt gebruik maken van visuele signalen en instrumenten om ervoor te zorgen dat de voice-over de juiste lengte heeft en correct afgestemd is op de video.

Laten we het nu even hebben over een ander alternatief voor Windows Movie Maker: Cyberlink PowerDirector heeft een interface die lichtjes verschilt van Movavi Video Editor of Windows Movie Maker. Net als de andere twee beschikt het over een tijdlijn, maar de toegang tot de instrumenten en effecten lijkt meer op het gebruik van Adobe Photoshop dan traditionele videobewerkingssoftware. Sommige gebruikers kunnen hier de voorkeur aan geven, terwijl andere dit onlogisch vinden. De effecten zijn gelijkaardig aan Windows Movie Maker. Je hebt meerdere opties om visuele effecten aan een video toe te voegen, maar je kunt de effecten niet aanpassen zodra je ze hebt toegepast. Voor een bijkomende kost zijn er ontwerppakketten beschikbaar, en PowerDirector maakt verbinding met Shutterstock als je op zoek bent naar stockfoto's om aan je video's toe te voegen.

Vergelijkings­parameter

Windows Movie Maker

Movavi Video Editor

Cyberlink Power Director

Versies voor Windows en Mac

Makkelijke download en installatie

Intuïtieve interface

We hopen dat deze Windows Movie Maker-recensie informatief en nuttig was om te beslissen welke videobewerkingssoftware de juiste is voor jou. Ook al zijn de videobewerkingsapplicaties die we getest hebben op vele manieren gelijkaardig, zijn er verschillen die ze van elkaar onderscheiden. En elk ervan heeft aspecten die aantrekkelijk zijn voor verschillende videomakers.

Als je op zoek bent naar videobewerkingssoftware die vertrouwd en gebruiksvriendelijk is, blinken Movavi Video Editor en Windows Movie Maker wellicht uit boven Cyberlink PowerDirector. Als je meer controle wilt over je visuele effecten, kan Windows Movie Maker wat teleurstellen, vooral voor projecten die precies de juiste uitstraling vereisen. Als je heel wat opnames met een groen scherm wilt uitvoeren, is Movavi Video Editor een geweldige keuze. Je kunt ook meerdere bewerkingsapplicaties uitproberen voordat je de beste optie voor jouw video's kiest. Download dus vandaag Movavi Video Editor van Movavi's website en ontdek zelf of deze het best geschikt is om video's van professionele kwaliteit te maken voor je werk of voor het plezier.

Movavi Video Editor

Eenvoudig geweldige content creëren

*De gratis versie van Movavi Video Editor kan de volgende beperkingen hebben, afhankelijk van de versie: watermerk op geëxporteerde clips, 60-secondenvideo of 1/2 audiolengte limiet, en/of sommige geavanceerde functies niet beschikbaar bij het exporteren van video's.