Videokwaliteit verbeteren – Software top 5 [2024]

Probeer Movavi Video Editor!

1. Voeg de videoclip toe die je wilt verbeteren
  2. Pas de video aan
  3. Sla de bewerkte video op

10 283

Met een professionele camera vergroot je natuurlijk de kans dat je een prachtige video-opname kunt maken. Maar niet iedereen heeft het budget om een dure camera aan te schaffen, en ook dan kan de videokwaliteit nog eens te wensen overlaten. Wil je de videokwaliteit verbeteren, software, online tools en apps kunnen je daarbij helpen. Met deze software voor videokwaliteit verbeteren kun je bijvoorbeeld de video scherper maken of de video lichter maken.

Programma

OS

Meest geschikt voor

Windows en Mac

Professionele video’s tegen een voordelig tarief

Windows en Mac

Creatieve video’s

Windows, Mac en Linux

Videoclips die weinig bewerking vereisen

Windows en Mac

Professionele video’s

Windows

Uitgebreide bewerkings­mogelijkheden (Ultimate)

Beste programma’s voor videokwaliteit verbeteren

Met de Movavi Video Editor haal je een compleet softwarepakket in huis waarmee je je video’s eenvoudig en uitgebreid kunt bewerken. Je kunt de gratis proefversie gebruiken om te kijken of het programma aan je verwachtingen voldoet. Als dat het geval is, kun je vrij voordelig een volledig abonnement afsluiten waarmee je toegang krijgt tot alle functies.

Je kunt ook oudere videobestanden bewerken. Ook video’s met een slechte beeldkwaliteit kun je zo haarscherp bekijken op een televisie of groot beeldscherm. Bewegende beelden kun je eenvoudig stabiliseren en dankzij de gebruiksvriendelijke interface kost het ook een beginnende gebruiker weinig moeite om stickers, effecten, titels en filters toe te voegen of kleurcorrecties aan te brengen.

Voordelen:

• Gebruiksvriendelijke interface

• Gratis proefversie beschikbaar

• Veel bewerkingsmogelijkheden

Nadelen:

• Je hebt een abonnement nodig om van alle functies gebruik te kunnen maken

Zo kun je videokwaliteit verbeteren met Movavi Video Editor:

Stap 1. Download en installeer Movavi Video Editor

Download de videobewerkingssoftware van Movavi naar je computer. Open het gedownloade bestand en volg de aanwijzingen op het scherm om het programma te installeren.

Stap 2. Selecteer een videoclip die je wilt verbeteren

Start de video-editor en klik op Bestanden toevoegen. Kies de video die je wilt verbeteren en sleep deze vervolgens naar de tijdlijn.

Stap 3. Pas de video aan

Klik op Meer tools en kies vervolgens Kleuraanpassingen. Nu kun je automatisch of handmatig de video verbeteren. Gebruik bijvoorbeeld Magic Enhance op het tabblad Eenvoudig om de helderheid en het contrast van de video automatisch te verbeteren.

Als je de videoparameters handmatig wilt aanpassen, open je het tabblad Geavanceerd. Hier kun je de schuifregelaars verplaatsen om verschillende parameters nauwkeurig aan te passen, zoals helderheid, contrast en verzadiging. Je kunt ook de video lichter maken, of juist donkerder, en de kleurtint aanpassen.

Stap 4. Sla de bewerkte video op

Klik op de knop Exporteren en selecteer de juiste optie: kies het uitvoerformaat, kies een kant-en-klare voorinstelling voor je mobiele apparaat of upload je video rechtstreeks naar internet.

Selecteer vervolgens de map waarin je de video wilt opslaan en geef het bestand een naam. Klik op Starten om de video op te slaan.

Met de video-editor van Filmora kun je niet alleen de kwaliteit van een videobeeld verhogen, maar kun je zelfs al je creativiteit de vrije loop laten. Als je voor deze video-editor kiest, krijg je er namelijk een uitgebreide bibliotheek bij vol met auteursrechtenvrije muziek en talloze geanimeerde teksten en titels. Bevalt het lettertype je niet, dan pas je dat makkelijk aan. Je kunt verschillende layovers en filters toepassen, transities en bewegingselementen invoegen, kleuren aanpassen en bewegend beeld stabiliseren. Met de Green Screen voeg je een van de meer dan 800 visuele effecten toe aan je video.

Voordelen:

• Uitgebreide bewerkingsmogelijkheden

• Uitgebreide bibliotheek met auteursrechtenvrije muziek, animaties en effecten

• Gratis proefversie beschikbaar

Nadelen:

• Geëxporteerde video’s bevatten een watermerk in de gratis versie

• Om gebruik te maken van alle functies moet je de software eenmalig aanschaffen of een abonnement afsluiten

Is de videokwaliteit al redelijk en kun je met een paar kleine aanpassingen volstaan om de kwaliteit te optimaliseren? Dan is deze gratis en erg gebruiksvriendelijke software een goede optie. Het programma beschikt niet over de mogelijkheid tot tijdlijnbewerking, waardoor je maar één clip per keer kunt bewerken. Je kunt deze clip wel eenvoudig knippen en dankzij de beschikbare filters kun je onder meer de video scherper maken en achtergrondgeluiden minimaliseren. Het programma ondersteunt een groot aantal bestandsformaten.

Voordelen:

• Gebruiksvriendelijke interface

• Volledig gratis

• Goede filters om achtergrondgeluid te reduceren en de video scherper te maken

Nadelen:

• Biedt geen mogelijkheid tot tijdlijnbewerking

• Geen effecten of transities

Het vergt wat oefening, maar als je de software van Adobe® Premiere® eenmaal onder de knie hebt maak je moeiteloos professionele video’s. Je kunt videobestanden vanaf elk apparaat en in vrijwel ieder formaat importeren. Stem automatisch of handmatig de kleuren af, voeg automatisch ondertitels toe en gebruik de audiotools om je video te voorzien van muziek. Met de detectietool kun je in een oogopslag zien waar je de video hebt bewerkt. En met Lumetri Color verbeter je met een enkele klik de beeldkwaliteit. Je kunt de mogelijkheden eindeloos uitbreiden dankzij de Creative Cloud waarin je verschillende apps en programma’s aan Adobe® Premiere® kunt koppelen.

Voordelen:

• Een van de beste programma’s om beeld te stabiliseren

• Snelle rendering

Nadelen:

• Vergt wat oefening van de beginnende gebruiker

• Voor sommige functies heb je een extra applicatie van Adobe nodig

Met de software van Pinnacle Studio kan iedereen professionele video’s maken. Met de standaard editor maak je video’s in HD-resolutie en kun je zowel kleuren als audio verbeteren. Je hebt 6 video- en audiotracks die je handmatig kunt bewerken. Wil je meer bewerkingsmogelijkheden, zoals mozaïekvervaging en speciale effecten, en je video’s ook geschikt maken voor televisie met een 4K-resolutie, dan heb je meer aan de Ultimate-versie.

Voordelen:

• Afhankelijk van je wensen kun je uit drie versies kiezen

• Met het meest uitgebreide pakket kun je onder meer 360°-video’s maken

Nadelen:

• Je kunt alleen kiezen uit drie betaalde versies

• De standaardversie biedt vrij beperkte bewerkingsmogelijkheden

Samenvatting

Er zijn verschillende programma’s waarmee je de kwaliteit van een video kunt verbeteren. Hierboven noemden wij al de vijf beste softwareprogramma’s, maar je kunt je video ook online bewerken of met een app op je smartphone. Daarbij hangt er vaak ook een prijskaartje aan het gebruik van een video-editor. Om te voorkomen dat je straks vastzit aan een duur abonnement voor een programma dat je nauwelijks gebruikt, moet je jezelf een paar belangrijke vragen stellen:

• Wil ik video’s op de computer bewerken, op een smartphone of op allebei?

• Hoe vaak wil ik video’s bewerken?

• Wil ik de video’s professioneel bewerken of gaat het alleen om een paar kleine aanpassingen?

• Wat is mijn budget?

Veelgestelde vragen

Hoe verbeter je videokwaliteit online?

Als je liever geen software wilt downloaden, kun je ook een online programma gebruiken voor het verbeteren van videokwaliteit. In dat geval raden we Clideo aan. Je kunt kiezen voor een maandelijks abonnement, maar je kunt ook een bedrag in een keer betalen om onbeperkt gebruik te kunnen maken van deze video-editor.

Clideo werkt wel iets anders dan de hiervoor genoemde programma’s. In plaats van dat je een clip toevoegt aan een tijdlijn en van daaruit bewerkt, maak je de bewerkingen nu in stappen. Je kunt je video’s onder meer knippen, trimmen en comprimeren, het geluid bewerken, ondertitels toevoegen en de afspeelsnelheid aanpassen.

Hoe verbeter je de kwaliteit van een video op je smartphone?

De smartphone of iPhone is het middel bij uitstek om video’s te maken voor social media. Adobe speelt met Adobe® Premiere® Rush handig in op deze trend. Met deze app maak je professioneel ogende video’s op je Android of iOS en deel je ze in een mum van tijd op bijvoorbeeld YouTube, TikTok en Instagram.

Het is minder uitgebreid dan de complete software van Adobe® Premiere®, maar het biedt nog steeds veel interessante functies. Je kunt handmatig of met behulp van de presets de kleuren aanpassen, titels en transities toevoegen en de snelheid wijzigen. De eerste drie bestanden kun je gratis exporteren. Als je meer video’s wilt bewerken, exporteren en opslaan, moet je een maandelijks abonnement afsluiten.

Movavi Video Editor

Eenvoudig geweldige content creëren

*De gratis versie van Movavi Video Editor kan de volgende beperkingen hebben, afhankelijk van de versie: watermerk op geëxporteerde clips, 60-secondenvideo of 1/2 audiolengte limiet, en/of sommige geavanceerde functies niet beschikbaar bij het exporteren van video's.