Een video opfleuren: Beste manieren

Gebruik Movavi Video Editor om je video op te fleuren!

1. Download en installeer het programma.
  2. Voeg een videoclip toe om op te fleuren.
  3. Pas de helderheid van de video aan.
  4. Sla de bewerkte video op.

12 764

Als de belichting van een video slecht is, maakt het niet uit hoe goed de resolutie van de camera is. Helaas is het niet altijd makkelijk om de juiste instellingen op je videocamera of smartphone te krijgen om dit te verbeteren - er zijn er immers genoeg om uit te kiezen. Als je het moeilijk hebt, kun je met een video-editor donkere video's achteraf snel helderder maken.

Als u zich afvraagt hoe u een video kunt ophelderen, en u weet niet welk hulpmiddel u moet gebruiken, zal deze gids u uitleggen hoe en welke hulpmiddelen u kunt gebruiken. Hier is een korte lijst van enkele video-ophelderende editors die je kunt gebruiken om je op weg te helpen.

Een video helderder maken op iPhone en Android

In plaats van uw foto's te uploaden naar een pc of Mac, kunt u donkere video's onderweg helderder maken met uw iPhone of Android-smartphone via een app. Er zijn geen software met gratis downloadopties, zoals online videobewerkers, die zo goed werken als tools als Movavi Clips en InShot doen op je smartphone.

Movavi Clips

Movavi Clips is een geavanceerde, krachtige, maar gebruiksvriendelijke video-editor voor uw smartphone. Het brengt de kracht van Movavi's desktop-editor naar mobiele apparaten, zodat u video's kunt bijsnijden en roteren, evenals video's helderder maken, tekst- of beeldfilters toevoegen, muzieknummers invoegen en meer.

U kunt uw video opslaan of direct exporteren naar sociale media, zodat uw vrienden en familie uw wijzigingen snel kunnen bekijken. Movavi Clips is gratis te gebruiken (met enkele beperkingen), maar je kunt alle betaalde functies uitproberen met een ingebouwde gratis trial van drie dagen.

Als u de helderheid van de video wilt herstellen met Movavi Clips en video's op iPhone en Android-apparaten helderder wilt maken, is dit wat u moet doen.

Stap 1. Download en installeer Movavi Clips

Voordat je begint, download en installeer je de Movavi Clips app van de Google Play of Apple App Store via onderstaande links.

Download Movavi Clips voor iOS

Download Movavi Clips voor Android

Stap 2. Selecteer het videobestand voor bewerking

Nadat u Movavi Clips hebt geïnstalleerd, start u de app en tikt u op het Plus-pictogram onderaan om uw videoclip te selecteren. Geef de app indien nodig de nodige machtigingen om toegang te krijgen tot uw lokale videobestanden.

Stap 3. Pas de helderheid van de video aan

Veeg in het hoofdmenu voor videobewerking naar rechts door de verschillende gereedschappen en tik op Filter. Selecteer daar in de opties Aanpassingen en kies Helderheid.

Beweeg met uw vinger de schuifregelaar Helderheid naar rechts om de helderheid te verhogen of naar links om deze te verlagen. Als u tevreden bent met het bovenstaande videovoorbeeld, tikt u op het vinkje om uw keuze op te slaan.

Stap 4. Uw video opslaan

Pas je video verder aan met Movavi Clips' uitgebreide videobewerkingstools, als dat nodig is. Als u tevreden bent met de opheldering van de video, kunt u de video opslaan door op de knop Opslaan rechtsboven te drukken.

U kunt uw video nog een laatste keer bekijken in het menu Uw video opslaan voordat u op de knop Opslaan onderaan tikt. Als u geen premium abonnement heeft, ziet u mogelijk een watermerk toegepast op uw video in de rechterbenedenhoek van het videobestand.

InShot

InShot is een alternatieve videobewerkingsapp voor iPhone-, iPad- en Android-gebruikers. Het heeft een aantal professionele functies waarmee u uw videoclips kunt opknippen, bijsnijden, samenvoegen en wijzigen. U kunt ook aangepaste overgangen, filters, audiotracks, tekst en meer toepassen.

InShot is gemaakt voor liefhebbers van sociale media. Hiermee kun je snel je videokiekjes ophalen, bewerken en vervolgens op je TikTok- of Instagram-account plaatsen. Het is gratis te gebruiken, hoewel sommige overgangen en effecten een in-app abonnement vereisen.

Als u InShot wilt gebruiken om een video op iPhone- en Android-toestellen helderder te maken, moet u het volgende doen.

1. Download en installeer InShot

Je moet beginnen met het downloaden en installeren van InShot op je Android, iPhone of iPad toestel via de onderstaande links.

InShot downloaden voor iOS

Download InShot voor Android

2. Selecteer de videoclip voor bewerking

Zodra de InShot app is geïnstalleerd, opent u deze op uw toestel en drukt u op Video om een videoclip te selecteren die u wilt bewerken. Kies via het menu op het scherm een videobestand (of bestanden) om te bewerken en druk vervolgens op het groene vinkje rechtsonder.

3. Pas de videohelderheid aan

De geselecteerde videoclip (of clips) verschijnt in het bewerkingsmenu. Om de video helderder te maken met InShot, tikt u op Filter en vervolgens op Aanpassen via de carrouselopties onderaan.

Zorg ervoor dat de schuifregelaar Lichtheid is geselecteerd door op het pictogram te tikken. Verplaats met uw vinger de schuifregelaar Lichtheid naar rechts om de helderheid van de video te verhogen. Als u de helderheid wilt verlagen, beweegt u de schuifknop naar links.

Als u klaar bent om uw wijzigingen op te slaan, tikt u tweemaal op het vinkje direct boven de schuifbalk om terug te keren naar het hoofdmenu voor bewerking.

4. Pas de videohelderheid aan

In het hoofdbewerkingsmenu kunt u verdere wijzigingen aan uw videoclip aanbrengen (zoals de video bijsnijden, tekst of muziek toepassen, enz.) Als u de opgehelderde videoclip wilt opslaan, drukt u rechtsboven op Opslaan.

U moet de resolutie en beeldsnelheid kiezen die u wilt gebruiken voor uw videoclip, met daaronder de geschatte bestandsgrootte. Breng eventueel nog wijzigingen aan (of laat de instellingen intact) en tik op Opslaan om de bewerkte videoclip op te slaan.

Hoe een video oplichten met Movavi Video Editor

Een van de beste manieren om een video op een Mac of Windows PC op te lichten is het gebruik van Movavi Video Editor. Professionele functies in een beginnersvriendelijke interface, Movavi Video Editor kan u helpen de video's te maken die u nodig hebt met gemak - geen moeilijk te begrijpen functies of gebruikersinterfaces te ontcijferen hier.

Movavi Video Editor laat u uw videoclips opfleuren in slechts een paar klikken. Het kan uw videobestanden bijsnijden, roteren en trimmen, of u kunt overgangs- en filtereffecten, aangepaste muziektracks, Instagram-vriendelijke stickers en meer toepassen. Of u nu een beginner of pro bent, Movavi Video Editor is de perfecte tool voor video-editors, en u kunt het gratis proberen met een 7-daagse proefperiode.

Als je niet zeker weet hoe je een video lichter moet maken, kan Movavi Video Editor de klus snel klaren op Windows of Mac. Dit is wat je moet doen.

Stap 1. Download en installeer Movavi Video Editor

Begin met het downloaden van het Movavi Video Editor installatiebestand op uw Windows PC of Mac.

Zodra u het installatiebestand hebt gedownload, opent u het bestand en volgt u de instructies op het scherm om de installatie te voltooien.

Stap 2. Voeg een videoclip toe om op te fleuren

Open Movavi Video Editor zodra de installatie is voltooid. Sleep uw videobestand naar de sectie Bestanden importeren om het te openen, of druk op Bestanden toevoegen om het handmatig te selecteren.

Het videobestand verschijnt in de Media Bin - sleep het bestand naar de Tijdlijn sectie onderaan het venster om het te openen voor bewerking.

Stap 3. Pas de helderheid van de video aan

Om de helderheid aan te passen, drukt u op het pictogram Kleuraanpassingen boven de sectie Tijdlijn. Druk op Magische verbetering om de helderheid en het contrast van de video automatisch te verbeteren of selecteer het tabblad Geavanceerd om deze instellingen handmatig te wijzigen.

Verplaats in het tabblad Geavanceerd de schuifjes Helderheid en Contrast naar rechts om die instellingen te verhogen, of naar links om ze te verlagen. Breng indien nodig extra wijzigingen aan in de kleurinstellingen van uw video (zoals verzadiging en tintniveaus).

Stap 4. De bewerkte video opslaan

Wanneer u klaar bent om de video op te slaan, drukt u op de knop Exporteren. Bevestig de uitvoerinstellingen van uw bestand, waaronder de videotitel, resolutie, kwaliteit en bestandstype, en druk vervolgens op Start om de video op te slaan.

Een video duidelijker maken op een Mac

Hoewel Movavi Video Editor een van de beste hulpmiddelen is om een video op een Mac helderder te maken, kun je ook het ingebouwde iMovie-programma hiervoor gebruiken. iMovie is het gratis videobewerkingsprogramma van Apple en hoewel het beperkt is in mogelijkheden, kun je er wel de helderheid van donkere videoclips mee verbeteren.

iMovie zou met uw Mac moeten worden meegeleverd, maar als dat niet het geval is, kunt u de software gratis downloaden via de onderstaande link.

iMovie downloaden

Als je wilt weten hoe je een video duidelijker en helderder kunt maken met iMovie op een Mac, is dit wat je moet doen.

1. Open een videoclip in iMovie

Om te beginnen opent u iMovie op uw Mac en drukt u op Nieuw maken > Film om een nieuw videobewerkingsproject te maken. Druk op Import Media om een videoclip in je iMovie project in te voegen.

Zorg ervoor dat u de ingevoegde videoclip daarna naar het onderdeel Tijdlijn onderaan sleept.

2. Pas de videohelderheid aan

Als de videoclip is geselecteerd, kunt u de helderheid en andere kleurinstellingen van uw video automatisch aanpassen door op de knop Kleurbalans boven het videovoorbeeld te drukken en vervolgens op de knop Auto.

Druk anders op de knop Kleurcorrectie ernaast om uw instellingen voor helderheid en contrast handmatig te wijzigen, en verplaats vervolgens de verschillende schuifregelaars in het paneel met meerdere schuifregelaars rechts om de helderheid en het contrast te verhogen. Als u deze waarden wilt verlagen, verplaatst u de schuifregelaars naar links.

3. De video opslaan

Zodra je de video hebt bewerkt, moet je hem opslaan. Dit doe je door rechtsboven op Delen > Bestand exporteren te drukken.

In het venster Bestand dat verschijnt, bevestigt u uw instellingen voor bestandsresolutie, formaat, kwaliteit en compressie. Kies een bestandsnaam en opslaglocatie voor uw clip en druk op Opslaan om het bewerkte bestand op te slaan.

Hoe donkere video's gratis helderder te maken in VLC

Als je moeite hebt om een video-editor te gebruiken, kun je donkere video's misschien snel helderder maken met behulp van de populaire VLC-videospeler. Gratis beschikbaar voor Windows 10- en Mac-gebruikers, VLC is de go-to speler voor het afspelen van bijna elk denkbaar type videobestand.

Minder bekend zijn echter de hulpmiddelen van VLC voor het aanpassen van video's tijdens het afspelen. Als u moeite hebt om een donkere video in VLC te zien, kunt u de helderheid en het contrast verhogen in het instellingenmenu. U kunt VLC downloaden via een van de onderstaande links.

VLC downloaden voor Windows

VLC downloaden voor Mac

VLC downloaden voor andere besturingssystemen

Als je donkere video's gratis helderder wilt maken in VLC, is dit wat je moet doen.

1. Open een videobestand in VLC

Om te beginnen opent u uw videobestand in VLC door te drukken op Bestand > Bestand openen.

2. Pas de helderheid aan

Zodra u de video hebt geopend, moet u het instellingenmenu van VLC openen om de helderheid en het contrast te wijzigen.

Op een Windows-pc drukt u op Extra in de menubalk en vervolgens op Effecten en filters. In het venster Voorkeuren selecteert u Video-effecten > Essentials, zorgt u ervoor dat het selectievakje Beeld aanpassen is ingeschakeld en beweegt u de schuifregelaars Helderheid en Contrast naar rechts om hun waarden te verhogen (of naar links om ze te verlagen).

Op een Mac drukt u op VLC > Voorkeuren in de menubalk. In het voorkeurenmenu drukt u op Video > Toon alles om alle video-instellingen weer te geven. Selecteer in het zijmenu Video > Filters > Beeld aanpassen en verhoog de waarden Beeldcontrast en Beeldhelderheid om deze instellingen te verhogen (of te verlagen, als u dat liever doet).

3. De instellingen opslaan

Zodra u de helderheidswijzigingen in uw VLC-instellingen hebt toegepast, drukt u op Sluiten (onder Windows) of Opslaan (op Mac).

Als de wijziging succesvol is, zou VLC een donkere video beter zichtbaar moeten maken met verhoogde helderheid en contrastinstellingen terwijl uw video wordt afgespeeld.

Hoe gebruik je Adobe® Premiere® Pro – een professionele video-oplichter

Als je een Hollywood-filmmaker, tv-producent, maker van YouTube-content of een ander soort professionele videomaker bent, heb je waarschijnlijk Adobe® Premiere® Pro in je videobewerkingsarsenaal.

Deze krachtige video-editor ondersteunt vrijwel alle functies die je nodig kunt hebben, van eenvoudige bijsnijden en trimmen tot complexe 3D-overgangen en effecten, met ondersteuning voor maximaal 8K-video en VR-ondersteuning. Het is complex, het is krachtig, en als je het nodig hebt om een video te verbeteren om het lichter te maken, kan Adobe® Premiere® Pro dat ook.

Als je een video wilt ophelderen met Adobe® Premiere® Pro, moet je het volgende doen.

Adobe® Premiere® Pro downloaden

1. Open uw video in Adobe® Premiere® Pro

Om te beginnen opent u uw videoclip en zorgt u ervoor dat deze zichtbaar is in het gedeelte Tijdlijn onderin de interface van Adobe® Premiere® Pro.

Zodra u de clip hebt ingevoegd, moet u deze selecteren in de Tijdlijn om wijzigingen aan te brengen.

2. Pas de helderheid aan

Met de clip geselecteerd, druk op Effecten in het menu rechts van het onderdeel Tijdlijn. Van daaruit drukt u op Video-effecten > Kleurcorrectie > Helderheid en Contrast. Sleep het effect Helderheid en Contrast en zet het neer op het geselecteerde videospoor in de sectie Tijdlijn.

Hiermee kunt u wijzigingen aanbrengen in de helderheids- en contrastniveaus in uw videoclip, waarbij u Adobe® Premiere® Pro gebruikt als video-oplichter en video-verlichtingseditor. Rechtsboven in het menupaneel Effects Controls kunt u de helderheids- en contrastniveaus aanpassen, zodat u uw video lichter kunt maken zonder kwaliteitsverlies.

In de sectie Helderheid & Contrast verhoogt u hiervoor de waarden Helderheid en Contrast. In het videovoorbeeld links kunt u de wijzigingen onmiddellijk zien.

3. Bewaar uw video

Zodra u uw wijzigingen hebt aangebracht, moet u uw video opslaan. Daartoe drukt u op Bestand > Exporteren > Media.

In het venster Exportinstellingen bepaalt u het videoformaat en de codec-instellingen die u wilt gebruiken, evenals eventuele andere aanvullende instellingen. Druk op de waarde Uitvoernaam om een nieuwe bestandsnaam en opslaglocatie voor uw video te kiezen.

Als u klaar bent om verder te gaan, drukt u op Exporteren om uw video op te slaan.

Samenvatting

Een donkere video betekent dat de details in uw video verloren gaan, wat een slechtere videoclip oplevert. Als u uw video's wilt verbeteren, moet u ze helderder maken met een van de beschikbare hulpmiddelen. Je kunt video's helderder maken met Movavi Clips op je smartphone, een professionele editor zoals Adobe® Premiere® Pro, of een goede allrounder zoals Movavi Video Editor. U kunt zelfs de helderheid van een video aanpassen met VLC tijdens het afspelen.

Met de meeste videobewerkers kunt u video's opfleuren, hoewel sommige tools moeilijker te gebruiken zijn dan andere. Als u op zoek bent naar eenvoud, kan Movavi Video Editor de klus in een paar klikken klaren. Het wordt geleverd met een proefversie van 7 dagen, dus geloof ons niet op ons woord - probeer het uit voordat u het koopt.

Movavi Video Editor

Eenvoudig geweldige content creëren

*De gratis versie van Movavi Video Editor kan de volgende beperkingen hebben, afhankelijk van de versie: watermerk op geëxporteerde clips, 60-secondenvideo of 1/2 audiolengte limiet, en/of sommige geavanceerde functies niet beschikbaar bij het exporteren van video's.

Veelgestelde vragen

Hoe fleur je een video op?

De eenvoudigste manier om een video op een PC of Mac helderder te maken is door Movavi Video Editor te gebruiken. Om dit te doen:

1. Druk op Bestanden toevoegen om uw video toe te voegen aan uw Media Bin gebied.

2. Sleep de video naar het tijdlijngedeelte eronder.

3. Selecteer de video en druk vervolgens op Kleuraanpassingen.

4. Verplaats in het tabblad Geavanceerd de schuifjes Helderheid en Contrast naar rechts.

5. Druk op Exporteren om uw video op te slaan.

Hoe kan ik donkere videobeelden lichter maken?

De beste manier om donkere video's helderder te maken is om de helderheid en het contrast van de video te verhogen met behulp van een video-helderheidseditor. Deze basisfunctie wordt ondersteund in de meeste gratis en betaalde videosoftware op uw pc, Mac of smartphone, waaronder tools als Adobe® Premiere® Pro en Movavi Video Editor.

Waarom is mijn video zo donker?

Er zijn een aantal factoren waardoor een video na de opname donker kan lijken. Als u in een donkere omgeving filmt, zal een gebrek aan verlichting weerspiegeld worden in de video's die u opneemt. Andere factoren, zoals donkere kleding, een camera met lage resolutie of verkeerd geconfigureerde camera-instellingen, kunnen ook een rol spelen.

Als u de helderheid van de video niet wilt verhogen in de postproductie, moet u stappen ondernemen om de opnameomgeving te verbeteren. Voeg verlichting toe, verander uw kleding en zorg ervoor dat de witbalans en de belichtingsinstellingen van uw camera geschikt zijn voor uw opnameplaats voordat u begint.