Wilt u weten hoe een fotocollage maken op PC of Mac werkt?

• Instant retouchering
  • Filters en bijschriften
  • Objecten en achtergronden verwijderen

Download het programma en volg de onderstaande instructies

Hoe een collage maken met foto’s

Degelijke software vinden voor het maken van een fotocollage op PC of Mac kan een uitdaging zijn, maar waarom gaan mensen er in de eerste plaats naar op zoek? Hier kunnen veel verschillende redenen voor zijn. Sommigen willen een fotocollectie toevoegen aan hun post op sociale media maar dit is niet mogelijk, dus proberen ze van verschillende foto’s één foto te maken. Anderen vinden het leuk om hun artistieke creativiteit de vrije loop te laten en maken een volledig nieuw beeld van meerdere foto's.

Maar hoe maakt u een mooie collage? U kunt een collage maken met foto’s met een deftige tool voor bewerking, zoals Movavi Photo Editor. Naast het feit dat dit een krachtige tool voor bewerking is, is deze gebruiksvriendelijke software ook uitstekend geschikt als fotocollage-maker voor PC en Mac. Download het programma in het Nederlands en volg de onderstaande instructies en leer zelf een fotocollage maken.

Movavi Photo Editor installeren

Open het gedownloade bestand om het installatieproces te starten. Volg de instructies op het scherm om het programma op de computer te installeren. Dubbelklik op het bureaubladpictogram om de fotocollage-maker te starten.

Een afbeelding toevoegen

Een fotocollage maken kan pas na het toevoegen van afbeeldingen aan het programma. Kies de foto waar u uw collage mee wil beginnen en sleep en plak deze foto op de programma-interface of voeg de foto toe door op de knop Bladeren voor afbeeldingen te drukken.

Een andere afbeelding toevoegen

Ga, om een andere afbeelding toe te voegen, naar het tabblad Plaats afbeelding en klik op Kleef een afbeelding. Blader naar de gewenste foto, selecteer de foto en klik op Openen. De nieuwe afbeelding zal bovenop de laatste foto worden geplaatst.

Plaats de tweede foto op de gewenste plaats, in vergelijking met de eerste, ofwel naast elkaar of bovenop elkaar. U kunt de afmetingen van de tweede foto ook wijzigen door de randen te verslepen. Als u problemen hebt om de volledige foto te bekijken, klik dan op Zoom uit links onderaan op het scherm of druk op Ctrl - om het weergavegebied te vergroten. Klik op Toepassen als u tevreden bent met het resultaat.

Meer afbeeldingen toevoegen (optioneel)

Herhaal de handelingen van stap 3, u kunt zo veel foto’s toevoegen als u wil, de afmetingen wijzigen en ze op verschillende plaatsen op het beeld zetten.

De volledige afbeelding bijsnijden (optioneel)

Als sommige van de toegevoegde foto’s zich buiten de rand bevinden en lege ruimten creëren, is het een goed idee om de volledige collage bij te snijden. Ga hiervoor naar het tabblad Bijsnijden en verplaats de randen van de weergaveselector naar de gewenste positie. U kunt ook een van de sjablonen gebruiken. Deze zijn gesorteerd op het verschil in beeldformaat. Klik, na het maken van uw keuze, op Toepassen om de afbeelding bij te snijden.

Een kleurfilter toevoegen (optioneel)

Het kan gebeuren dat de foto’s die u combineert lichtjes verschillen van kleur of temperatuur, waardoor het uiteindelijke resultaat er onsamenhangend uitziet. Hoe maak ik hier een mooie collage van? De beste oplossing is het toepassen van een kleurfilter, waardoor de volledige collage dezelfde tint zal hebben. Ga naar het tabblad Effecten en kies een kleurfilter die u geschikt vindt. U kunt de intensiteit van het effect instellen door de overeenstemmende schuifbalk te verschuiven. Klik op Toepassen om het resultaat op te slaan.

De collage opslaan

Als u tevreden bent met de volledig versie van uw collage is het tijd om deze op te slaan. Klik op de knop Opslaan in de hoek rechts onderaan. In het venster dat opent, kunt u de naam van het bestand invoeren, de gewenste indeling kiezen, de kwaliteit instellen (als u het opslaat in JPEG) en de uitvoermap opgeven. Klik als alles klaar is eenvoudigweg op Opslaan en u kunt van uw prachtige collage genieten!

Nu weet u hoe een fotocollage maken met Movavi Photo Editor werkt. Download het programma meteen en begin vandaag nog met het maken van prachtige digitale fotocompilaties. Het programma werkt op Windows (10, 8, 7, Vista, XP) en Mac OS X (10.7 of hoger).