Een groen scherm maken en gebruiken

13 088

• Meer informatie over Chroma Key
  • Maak een DIY-groen scherm
  • Plan productie-inrichting
  • Bewerk uw groene schermvideo met Movavi

Door op de downloadknop te klikken, download je een gratis versie van het programma. *

Chroma keying techniek

Het gebruik van een groen scherm kan uw videoproject van goed naar geweldig brengen door het groene scherm precies om te wisselen met een digitale achtergrond van uw keuze, of het nu een sereen strand is of de diepten van de ruimte. Dus wat is een groen scherm? Hoe werkt een green screen?

Wat is een groen scherm, en hoe werkt het?

De green screen tool bevat chroma key, een post-productietechniek die twee beelden of videostromen in elkaar laat overlopen door de groene kleur transparant te maken. Hier volgt een kort overzicht: videografen filmen met een gladde, monochrome achtergrond van een groen scherm, en gebruiken vervolgens chromakey in de post om de groene kleur (chroma) transparant te maken en te vervangen (key) door de door de editor gekozen achtergrond.

Waarom is groen de beste kleur? Omdat het het meeste contrast geeft met natuurlijke menselijke huidtinten. In het laatste stadium wordt de achtergrondkleur uit de video verwijderd. Als de achtergrondkleur overeenkomt met de huidskleur, verdwijnen de gezichten van de mensen uit de film. U kunt ook een blauwe achtergrond gebruiken, maar dat vereist twee keer zoveel licht en kan problemen opleveren bij het filmen van mensen met donker haar of donkere kleding.

Hoe maak je een DIY-groen scherm

Een Chroma Key video is onmogelijk te maken zonder het belangrijkste "ingrediënt" - een green screen. De goedkoopste green screen is 50 dollar - een redelijke prijs voor een gevorderde clipmaker, maar iets te veel voor een beginner. Als je niet klaar bent om te investeren in professionele apparatuur, maak dan gewoon je eigen green screen. Een DIY-groen scherm kan net zo goed zijn als een professioneel scherm, mits goed gemaakt.

Hier is hoe je een groen scherm maakt.

1. Neem een groot vel niet-glanzende stof, naadloos papier, of ander materiaal, en verf het levendig groen.
  2. Als je zelfgemaakte groene scherm klaar is, bouw je er steunen voor of hang je de achtergrond gewoon aan een muur in je kamer.

Zo eenvoudig is het! Het belangrijkste waar je op moet letten is dat de kleur uniform moet zijn, ongeacht wat je gebruikt: een posterbord, een geverfde muur of een laken.

Hoe gebruik je een groen scherm?

Nu je een groene achtergrond hebt om te bewerken, is het tijd om een paar trucjes te leren. Chromakey green screen video's zijn een hele uitdaging om te maken. Toch zijn de voorbereidende stappen die we gaan beschrijven van vitaal belang en zullen ze de post-productie dramatisch beïnvloeden, dus je wilt leren hoe je een groen scherm goed kunt gebruiken. Hier zijn enkele tips voor het gebruik van een groen scherm om een verbluffende video te maken.

• De verlichting aanpassen

Verlichting is een integraal onderdeel van groenbeeldopnamen, maar het is meer dan wat lampen op de set zetten en het voor gezien houden. De Chroma Key techniek werkt omdat het groene scherm consistent en monotoon is. Te veel direct licht toevoegen kan het resultaat verstoren.

Wat is de beste manier om een groen scherm te verlichten? Met diffuus, zacht licht. Dit soort verlichting elimineert hot spots en schaduwen, en garandeert dat uw eindproduct er glad en natuurlijk uitziet - zozeer zelfs dat de kijkers geloven dat u inderdaad in de ruimte hebt gefilmd!

Probeer voor de verlichting diffusiefilters en blijf bij één consistent type lamp (fluorescentie of wolfraam). Als u vanuit meerdere hoeken belicht, kunt u overwegen twee of drie keer hetzelfde licht te kopen in plaats van alle lichtbronnen te synchroniseren. Dit helpt verder om een samenhangend groen scherm te garanderen als het tijd is om te bewerken.

Je moet ook het groene scherm en je acteurs apart belichten om schaduwen te voorkomen. Bestudeer het achtergrondmateriaal dat je gebruikt om ervoor te zorgen dat de belichting van de acteurs een natuurlijke afspiegeling is van de belichting die je verwacht van dat type beeldmateriaal.

• Focus op achtergronddetails

De juiste opstelling van je groene scherm is van vitaal belang. Net zoals u niet wilt dat het licht de groene monotoon verstoort, moet u ervoor zorgen dat het scherm zelf glad, consistent en gerimpeld is. Vouwen of rimpels kunnen de werkelijke kleur veranderen, dus het is het beste om te investeren in gladde, industriële standaard groene schermen voor uiterste precisie. Het groene scherm vastklemmen is ook een handige manier om de achtergrond strak en glad te houden tijdens de opnames.

Een paar andere dingen om in gedachten te houden bij het gebruik van een groen scherm: uw acteurs moeten het dragen van groene kleding vermijden. Alles wat groen is in de scène zal worden verwijderd bij gebruik van Chroma Key, dus kies voor andere kleuren tenzij je voor dit effect gaat (bijvoorbeeld, voor het effect van een hoofd dat door de oceaan dobbert, zou je onderwerp een groene coltrui, broek, handschoenen en sokken willen dragen. Je zou ook een blauw scherm kunnen gebruiken in plaats van groen, maar groen is de populairste keuze onder videoproducenten.

• Stel uw camera in

Bij de groene scherm-techniek is je digitale camera niet echt betrokken - je filmt met het groene scherm en maakt het na de productie in orde - maar dat betekent niet dat je maar op de opname moet drukken en maar moet afwachten wat er gebeurt. Hier zijn een paar filmstrategieën om in gedachten te houden.

Belichting: Aangezien je al verlichting hebt, moet je de ISO laag houden om ruis en te korrelige beelden te voorkomen. Zorg ervoor dat de beelden helder genoeg zijn om naadloos bij de achtergrond te passen. Een snelle testrun kan wonderen doen voor het uiteindelijke uiterlijk van je film.

Instellingen: Gebruik een diafragma van f/4 tot f/5.6 om een lichte onscherpte toe te voegen die je scherm gladder maakt. Ga ook voor een sluitertijd van ongeveer 1/80 of 1/100. Dit minimaliseert de bewegingsonscherpte.

Brandpuntsafstand: Voor een goede samenhang moet de brandpuntsafstand van de greenscreenbeelden en de uiteindelijke achtergrondbeelden zoveel mogelijk overeenkomen. Als je stock footage gebruikt, bestudeer dan van tevoren de instellingen en stel je green-screen scène zo in dat deze overeenkomt.

Kwaliteit: Film met het hoogste kwaliteitsformaat dat je camera biedt. Het maakt niet uit of het een DSLR, smartphone, spiegelloze camera of camcorder is; zolang je ten minste 1080p hebt, ben je helemaal klaar - hoewel 4K-beelden nog beter zijn.

• De algemene productieopstelling plannen

Houd je acteurs op minstens drie tot zes meter van het groene scherm om schaduwen te voorkomen. Denk ook na over de achtergrond die je gebruikt. Wat is logisch voor de acties van je acteurs? Moeten ze in een bepaalde richting kijken of lopen (bijvoorbeeld naar de berg toe of er vanaf)?

Vergeet ook een stevig statief niet. Bij elke film wil je dat de beelden zo stabiel en trillingsvrij mogelijk zijn - en dat is nog belangrijker als je een video met een andere samenvoegt. Trillende onderwerpen met een gladde en stabiele woestijnachtergrond zien er voor de kijkers niet uit.

Waar kan ik groene scherm video's downloaden?

Als je op zoek bent naar een kant-en-klare video met een groen scherm, download deze dan van een van de onderstaande bronnen.

• Een van de populairste bronnen van rechtenvrije green screen video's is Pixabay: meer dan driehonderd video's en foto's zijn er te vinden.

Bezoek de website van Pixabay

• U kunt ook gratis uitstekende green screen effecten vinden op Pexels: deze website heeft ongeveer duizend royalty-vrije green screen clips die iedereen kan downloaden.

Bezoek de website van Pexels

• Ten slotte kunt u groen scherm stockmateriaal gratis downloaden van Videezy, een andere bron van multimediabestanden.

Bezoek de Videezy-website

Nu weet je waar je groene schermvideo's kunt vinden, maar hoe zit het met de achtergronden? U kunt zelf video's opnemen of kant-en-klare downloaden van een stock video website. Storyblocks is zo'n bron. Het is een online videobibliotheek met veel prachtige en grappige achtergronden en animaties in HD-kwaliteit.

Meer informatie over Storyblocks

Als u stilstaande beelden nodig heeft voor uw video, is Storyblocks Image Library een van de beste opties - u vindt er geweldige digitale foto's en clip art in hoge resolutie.

Meer informatie over Storyblocks Beeldbank

Hoe een groene schermvideo bewerken met Movavi

De juiste green screen software maakt Chroma Keying zowel effectief als naadloos. Probeer Movavi Video Editor om verbluffende clips te maken.

Stap 1. Installeer Movavi Video Editor

Download en installeer Movavi Video Editor op uw PC of Mac. Nadat de installatie is voltooid, start u het programma.

Stap 2. Importeer uw mediabestanden in het programma

Vergeet niet dat in een Chroma Key video één element wordt gebruikt als achtergrond en het andere - voorgrond. Het kunnen twee video's zijn of een video en een foto. De voorgrond moet groen beeldmateriaal zijn. Voeg nu de bestanden toe die u wilt combineren met de Chroma Key techniek. Klik op Bestanden toevoegen op het tabblad Bestanden importeren en selecteer de juiste items in het venster dat verschijnt. Klik op Openen om de bestanden toe te voegen aan de Projectbestanden van het programma.

Stap 3. Bewerk uw beelden met het groene scherm video-effect

Sleep beide items van de Projectbestanden naar het Videotrack. Selecteer vervolgens de video die je als voorgrond gaat gebruiken en sleep die naar boven. Als je dat doet, verschijnt er een Extra videotrack.

Selecteer in het menu Meer tools het tabblad Chroma key. Klik ergens op de achtergrond van de video in het voorbeeldscherm met de kleurenkiezer - dit maakt de geselecteerde kleur transparant. Pas de parameters Tolerantie, Ruis, Randen en Ondoorzichtigheid naar wens aan en klik op Toepassen. De achtergrond verandert automatisch in de kleur die je hebt gekozen.

Stap 4. Sla uw video met chromasleutel op

Wanneer u tevreden bent met het resultaat, klikt u op de knop Exporteren. In het venster dat verschijnt, voert u de titel in, selecteert u het juiste videoformaat, de kwaliteit en de doelmap. Wanneer alles is ingesteld, klikt u op Starten.

Zo bewerkt u een groene schermvideo met de Movavi-software. Het biedt ook indrukwekkende effecten zoals Slow Motion, stilering, en alles wat u nodig zou kunnen hebben voor een Hollywood-achtige film!

Veelgestelde vragen

Welke software heb je nodig om een groen scherm te gebruiken?

Veel videobewerkingsprogramma's ondersteunen het Chroma Key (groen scherm) effect. Movavi Video Editor is zo'n programma. Verander eenvoudig de achtergrond van uw video in wat u maar wilt!

Download Movavi Video Editor voor Windows

Download Movavi Video Editor voor Mac

Hoe zet je een achtergrond op een groen scherm?

Als je een video hebt met een groen scherm op je PC of Mac, kun je de achtergrond van je beelden veranderen in zo'n beetje alles. Alles wat je nodig hebt is een geschikt programma dat Chroma Key ondersteunt. We raden je aan Movavi Video Editor te proberen.

Download Movavi Video Editor voor Windows

Download Movavi Video Editor voor Mac

Zo zet u een achtergrond op een groene schermvideo.

1. Installeer en start de Movavi software.

2. Importeer uw mediabestanden in het programma.

3. Zet de voorgrondvideo op een overlayspoor.

4. Pas het Chroma Key effect toe.

5. De video exporteren.

Ga naar de volledige versie van de tutorial

Hoe monteer je een green screen video?

Om groene schermclips te bewerken, hebt u videobewerkingssoftware nodig die de Chroma Key-techniek ondersteunt. Probeer Movavi Video Editor om ongelooflijke clips te maken!

Download Movavi Video Editor voor Windows

Downloaden Movavi Video Editor voor Mac

Ga naar de volledige gids voor het bewerken van groene schermvideo's

Movavi Video Editor

Eenvoudig geweldige content creëren

*De gratis versie van Movavi Video Editor kan de volgende beperkingen hebben, afhankelijk van de versie: watermerk op geëxporteerde clips, 60-secondenvideo of 1/2 audiolengte limiet, en/of sommige geavanceerde functies niet beschikbaar bij het exporteren van video's.