Så här röstar du över en video

1. Öppna videon i Movavi Video Editor.
  2. Lägg till en berättarröst till videon.
  3. Redigera nivån på bakgrundsljudet.
  4. Spara resultatet.

18 096

Har du svårt att hitta ett enkelt sätt att göra en voice-over till en video? De här fem tipsen hjälper dig att göra en voice-over till dina videor med tydligt kvalitetsljud som dina lyssnare kommer att tycka om att höra.

1. Använd rätt utrustning för din video.
  2. Tillhandahåll ljud av hög kvalitet för din video.
  3. Håll en viss takt i din berättelse.
  4. Bli bekväm med din egen röst.
  5. Välj rätt programvara för voice-over-video.

Särskilt utvalda: Movavi Video Editor

Vårt specialval för att lägga till röst över videor är Movavi Video Editor. Med denna programvara kan du ta bort bakgrundsljud och lägga till ljudeffekter. Du kan justera volymen på berättarrösten med hjälp av verktyget Audio Properties och du kan välja vilket format du vill spara din video i. Programmet är användarvänligt och funktionsrikt så att du kan producera videor med högkvalitativa voice-over-ljud.

Tips för att skapa en professionell voice-over-video

En voice-over-inspelning är ett ljudspår som går över huvudljudspåret eller ersätter det. Den kan vara berättande eller icke-narrativ. En narrativ voice-over beskriver vanligtvis allt som händer på skärmen, medan en icke-narrativ vanligtvis innehåller förklarande kommentarer och används i instruktionsvideor.

Genom att lägga till förklarande ljudkommentarer tar du din video till en helt ny nivå. Om du lägger till voice-over i en video ger du tittarna ytterligare en informationskälla. Hur denna ytterligare informationskanal uppfattas beror på hur bra du var som voice-over. Du kanske inte har samma professionella röst och kompetens som en speaker på en nyhetskanal, men du kan ändå skapa en voice-over som är professionell i sitt sätt att presentera information.

Vill du veta hur du spelar in en voice-over på ett professionellt sätt? Nedan följer några tips som du kanske vill ta hänsyn till innan du börjar skapa din voice-over-video.

• Utrusta dig

Ur teknisk synvinkel är det nödvändigt att använda programvara som gör att du både kan spela in en voice-over och finjustera den efteråt. Naturligtvis finns det många videoredigeringsprogram och appar tillgängliga, men inte alla ger användarna alla verktyg de behöver för att skapa en anständig voice-over-inspelning.

Vi rekommenderar att du skaffar ett kraftfullt Mac- eller Windows 10-röstinspelningsprogram. Movavi Video Editor är ett sådant program, eftersom dess funktionalitet inkluderar både voice-over-inspelning och justeringsfunktioner.

Om du använder en mobil enhet för att skapa och redigera videor kan du också hämta en voice-over-app från App Store eller Google Play. Movavi Clips, som finns tillgänglig på båda plattformarna, är en av de videoredigeringsappar som stöder voice-over-alternativet.

• Tillhandahåll ljud av god kvalitet

Ett jämnt, klart ljud med bekväm volym är nyckeln till en bra voice-over-video. Ljud av bra kvalitet inbjuder publiken att fortsätta titta på en video, medan ljud av dålig kvalitet uppmanar tittarna att sluta och leta efter ett alternativ.

• Skriv ett manus innan du spelar in

För att säkerställa att din voice-over låter bra och professionellt producerad bör du överväga att skriva ett manus över vad du vill säga. Manuset förhindrar att du stammar, lägger till utfyllnadsord eller glömmer dina repliker. Dessutom kommer ett manus att förhindra att du pratar om ämnen som inte är relaterade till videon.

Ditt manus ger dig också en chans att öva på dina voice-over-färdigheter. Läs manuset några gånger innan du börjar spela in så att du kan justera din röstton och din talhastighet.

• Använd korrekt uttal och uttal av ord

Alla har inte den amerikanska accent som folk är så vana vid från filmer och TV. Det är därför det är viktigt att använda korrekt uttal när du talar. Om du talar med en konstig accent kan folk ha svårt att förstå vad du säger.

Du vill inte att dina lyssnare ska spela upp vissa delar av din video igen för att de inte förstår dina ord. Så tala med en tydlig röst och uttala alltid dina ord ordentligt. Helst vill du att dina lyssnare ska njuta av ljudet av din röst och din accent. Undvik därför att mumla eller skrika högt i mikrofonen.

• Håll tempot uppe

För att skapa en välstrukturerad voice-over vill du hålla din berättelse inom en viss takt. Om berättartempot ständigt ändras kan det göra din voice-over inkonsekvent och skapa ytterligare accenter där de inte är nödvändiga.

• Vänj dig vid din egen röst

De flesta människor känner sig obekväma när de hör sin egen röst i en inspelning. Det är viktigt att övervinna denna obekvämlighet. Ju mer du övar, desto snabbare blir du av med obehaget och lär dig hur man gör en voice-over med självförtroende.

• Gör testinspelningar

Använd ditt manus och alla verktyg du har för att göra en testinspelning innan du gör en voice-over på din video. Genom att göra en testkörning kan du justera ljudet på ditt ljud och använda verktygen i din voice-over-programvara för bästa ljudkvalitet.

Så här lägger du till röst till en video på din dator

För att spela in en voice-over-video med hjälp av en dator, välj Movavi Video Editor. Även om det här är ditt första försök kommer du att älska resultatet: programmet har ett användarvänligt gränssnitt, så du kommer inte att ha några problem med att förstå vad du ska göra. Ladda bara ner Movavis röstprogram för ditt operativsystem och kom igång med redigeringen!

Om du föredrar att titta på videoguider, nedan är Movavi voice-over videoredigering YouTube-handledning.

Du kan också följa den här guiden om hur du lägger till en berättarröst i en video.

Steg 1. Installera voice-over maker

Starta installationsfilen och följ instruktionerna för att slutföra processen.

Steg 2. Öppna videon i programmet

Starta Movavi Video Editor, klicka på knappen Add Files och välj den video du vill lägga till en voice-over till. Den valda filen visas i Media Bin. Dra och släpp din fil i Timeline längst ned i programfönstret.

Steg 3. Lägg till en berättarröst till videon

Klicka på knappen Record Audio in ljud ovanför tidslinjen för att se alternativen för ljudinspelning. Välj din inspelningsenhet från listan Audio device. Om du vill hålla koll på videon medan du spelar in din voice-over markerar du Play video during the recording inspelningen.

Nu är det dags att lägga till röst till videon! Placera den röda markören vid den punkt på tidslinjen där du vill starta berättarrösten och klicka på Start Recording. Klicka på Stop Recording elning för att avsluta ljudinspelningen.

Steg 4. Redigera nivån på bakgrundsljudet

Om källvideon har ett soundtrack spelas det upp tillsammans med berättarrösten. Om ljudet stör din kommentar kan du göra det befintliga ljudspåret tystare så att du kan använda det som bakgrundsmusik eller till och med stänga av det.

Välj källans ljudspår. Det ska ligga precis under videospåret. Klicka sedan på knappen Clip Properties. Dra reglaget Volume åt vänster för att sänka ljudspårets volym. Vi rekommenderar en volym på ca 20% av originalljudet.

Om du vill inaktivera källjudet helt klickar du på knappen Mute track av spår till vänster om spåret. Om du bestämmer dig för att slå på bakgrundsljudet igen klickar du på samma ikon igen för att stänga av ljudet på videon.

Steg 5. Lägg till effekter till berättarrösten (valfritt)

Om du vill ändra hur din röst låter på inspelningen markerar du röstljudspåret på Timeline. Öppna avsnittet More Tools och klicka på Audio Effects och välj sedan en effekt i listrutan. Du kan lyssna på exempel på några av dessa effekter i vår YouTube-handledning om hur du gör en voice-over till en video som är länkad högst upp på denna sida.

Steg 6. Spara resultatet

Klicka på knappen Export och välj det format som du vill spara videon i. Du kan välja något av de tillgängliga formaten eller en förinställning som är speciellt gjord för din smartphone, surfplatta eller till och med TV. Klicka nu på Start för att spara resultatet till din PC eller Mac.

Nu vet du hur du gör en voice-over-video med Movavi Video Editor. Läs vidare för att lära dig hur du lägger till röst i en video på mobila enheter.

Movavi Video Editor

Skapa fantastiska videor enkelt

*Gratisversionen av Movavi Video Editor kan ha följande begränsningar beroende på build: vattenstämpel på exporterade klipp 60 sekunders video, halva ljudlängdsgränsen och/eller några avancerade funktioner är inte tillgängliga när du exporterar videor.

Movavi Video Editor

Så här lägger du till voice-over till en video på en iPhone

Om du vill redigera videor med din iPhone kan du prova Movavi Clips. Applikationen är särskilt utformad för mobila enheter, så att du kan få jobbet gjort med bara några få tryckningar. Appen är snabb och kräver inte mycket utrymme. Så här använder du den.

Steg 1. Starta Movavi Clips och lägg till en videofil

Följ länken och ladda ner iOS-versionen av appen. Tryck på ikonen för att starta Movavi Clips. Tryck på Plus-knappen för att lägga till ditt material och välj Video bland de två piktogram som visas. Välj bildförhållande efter dina behov vertikal, widescreen eller kvadratisk - tryck sedan på OK. Välj den videofil du vill redigera och tryck på Starta redigering.

Steg 2. Lägg till röst till din video

Nu visas huvudskärmen för Movavi Clips. I verktygsfältet trycker du på Voiceover. På nästa skärm kan du vid behov sänka ljudet genom att flytta reglaget för videovolym. Om du vill starta berättarrösten från ett visst ögonblick bläddrar du i videon tills den vertikala markören når denna plats (gör ingenting om du vill börja från början). Tryck nu på den röda knappen med en mikrofon på. Efter en kort nedräkning startar inspelningen. Tryck på den röda knappen igen för att stoppa inspelningen av din röst och tryck sedan på kryssmarkeringsknappen för att tillämpa voiceover.

Steg 3. Spara resultaten

Om du gillar din voiceover, spara videon. Tryck på Spara-ikonen och sedan på Spara-knappen som visas på nästa skärm. På bara några minuter kan du använda resultatet var som helst!

Guiden ovan handlade om att spela in en voice-over på en iPhone, och nedan hittar du hur du gör en voice-over på en video på Android-telefoner.

Så här gör du en voice-over på en Android-telefon

Om du letar efter en lättviktig och snabb mobil videoredigerare har du hittat den. Hämta Movavi Clips så kommer du att se hur enkelt det kan vara att lägga till en berättarröst. Följ den här guiden för att lägga till en berättarröst i din video på Android.

Steg 1. Kör appen och ladda upp ett klipp

Hämta Movavi Clips från Google Play. När nedladdningen är klar trycker du på applikationsikonen. Tryck på Plus-knappen för att lägga till din video och välj alternativet Video bland de piktogram som visas. Hitta det material du vill redigera och tryck på det, tryck sedan på Börja redigera. Ange det bildförhållande du behöver.

Steg 2. Spela in din röst

Om du vill lägga till din röst i videon trycker du på Voiceover-ikonen i verktygsfältet. Du ser ett nytt fönster med inställningar för röst och ljud. Tryck på kugghjulsikonen för att justera videovolymen om den är för hög. Om du vill att din röst ska visas i mitten av filmen bläddrar du i videon och placerar den vertikala markören där du vill att berättarrösten ska börja. Börja nu spela in: tryck på den röda mikrofonknappen längst ner för att starta nedräkningen. Berätta om ditt klipp. När jobbet är klart trycker du på den röda knappen igen för att stoppa inspelningen och trycker sedan på ikonen för bockmarkering.

Steg 3. Spara resultatet

Använd knappen Diskett för att spara klippet. Tryck på Spara på nästa skärm. Din skapelse är nu klar. Dela den med dina vänner!

Tips för att förbättra ljudkvaliteten vid skiktning av ljud över en video

Spela in ljudet i ett tyst rum

Oavsett om du talar in en ljudbok eller gör en handledning är det viktigt att du spelar in ljudet i en tyst miljö. Spela inte in ditt ljud utomhus eftersom ljudet av vinden kan dämpa din röst. Sitt i ett rum där du inte kan höra människor som går runt eller pratar i ditt hus eftersom du måste spendera mer tid på att redigera bort detta senare.

Dessutom vill du inte spela in i ett rum som har för mycket akustik. Du vill arbeta i ett rum som har ljudegenskaper som kompletterar din röst. Å andra sidan, om du har ett kvalitetsprogram för ljud över video kan du redigera bort oönskat bakgrundsljud.

Överväg att använda en mikrofon

Vi rekommenderar att du använder en standardmikrofon för att spela in din voice-over i stället för din bärbara dator. Du kan skaffa en relativt prisvärd USB-mikrofon eller använda mikrofonen i dina hörlurar för att spela in din röst.

Om du ska använda en extern mikrofon bör du också investera i ett popfilter för att minska eller minimera poppande ljud, särskilt när du talar.

Dessutom bör du tänka på mikrofonens placering. Placera inte mikrofonen för nära din mun eftersom du inte vill att dina lyssnare ska höra dig andas. Helst bör du placera mikrofonen på ett avstånd av 10 till 20 cm från munnen när du talar.

Justera ljudnivån

När du gör voice-overs eller till och med lägger en dub över någons röst på en video vill du inte att ljudet ska vara förvrängt eller för lågt för att dina lyssnare ska kunna höra det. Ljud mäts i decibel (dB) och det rekommenderade måttet för voice-overs är mellan -10 dB och -20 dB.

Ditt ljud bör inte överstiga 0 dB eftersom det kan förvränga ditt ljud och du kan ha några sprakande ljud i bakgrunden. Med rätt programvara för voice-over kan du justera ljudet på ditt ljud. Programvaran kan indikera om ditt ljud är för högt eller mjukt för dina lyssnare så att du kan justera det i enlighet därmed.

Justera din röstton

När du pratar över dina videor vill du prata så naturligt som möjligt och prata på ett upplyftande sätt. Att tala med en monoton röst kommer att tråka ut dina lyssnare, vilket gör att de inte vill titta på dina videor. Innan du börjar spela in, öva på din takt och din röstton och se till att du talar på ett sätt som inte är för mjukt eller högt.

Behöver jag en professionell inspelningsstudio för att spela in voice-overs?

En av fördelarna med att använda programvara för voice-over-video är att det eliminerar behovet av inspelning i en studio. Alla har inte råd att spela in sitt ljud i en ljudstudio, så du vill ha programvara som gör att du kan minimera bakgrundsljud.

Dessutom, om du har en ordentlig mikrofon, kommer du att kunna blockera de flesta oönskade bakgrundsljud. Du kan också välja ett specifikt rum i ditt hus som är tyst. Vissa människor spelar till och med in sina voice-over-ljud i sina bilar eftersom det är det bästa stället att minimera bakgrundsljud eller ekon.

Sammanfattning

Om du vill lägga till röstinspelning i videoinnehåll på ett enkelt sätt ska du följa den här guiden. Du behöver inte lägga en massa pengar på att skapa ljudstudior eller investera i dyr ljudutrustning. Allt du behöver är ett tyst rum, en mikrofon och högkvalitativ programvara för röstinspelning för att slutföra uppgiften.

Genom att skriva ditt manus först innan du gör din voice over kommer du att eliminera fyllnadsord som "ums" och "uhs" och du kommer att kunna öva på din ton och takt. Med en utmärkt voice over-programvara och rätt röst kan du skapa professionella videor på nolltid.

Movavi Video Editor

Skapa fantastiska videor enkelt

*Gratisversionen av Movavi Video Editor kan ha följande begränsningar beroende på build: vattenstämpel på exporterade klipp 60 sekunders video, halva ljudlängdsgränsen och/eller några avancerade funktioner är inte tillgängliga när du exporterar videor.

Vanliga frågor och svar

Hur lägger man till röst till en video på en iPhone?

Hur matchar du din röst till en video?

Hur kan jag bli en bra berättare?